BBC-prijs voor time-lapse opnames uit De Nieuwe Wildernis

Lelystad - Fotograaf Paul Klaver heeft een prijs gewonnen bij de wedstrijd 'BBC Wildlife photographer of the Year'. Hij is de winnaar in de nieuwe categorie TimeLapse met opnames die hij maakte voor de film De Nieuwe Wildernis.

Paul Klaver heeft in dienst van EMS FILMS, de maker van De Nieuwe Wildernis, twee jaar lang time-lapse opnames gemaakt in de Oostvaardersplassen. Veel daarvan is te zien in de film en de gelijknamige tv-serie.

Op een winterse middag in het natuurgebied ontdekte Paul het nog warme lichaam van een dode reegeit. Hij maakte een foto van haar oog 'om de vervagende levenskracht te vangen'. Op dat moment besloot hij de camera de hele avond en nacht te laten draaien. Zo werd de schaduw van het riet vastgelegd en een schittering van de maan in het oog, voordat het bevroor.

Het inspireerde Klaver om meer time-lapse opnames in het Lelystadse natuurgebied te maken, onder andere van een dode ijsvogel die langzaam wordt bedekt door neervallende sneeuw en een berijpte boomkroon onder de sterrenhemel. 'Het resultaat is een ontroerend eerbetoon aan het ritme van de natuur', aldus de jury van de prestigieuze BBC-wedstrijd.

Bekijk hieronder twee time-lapse video's die Paul Klaver in de Oostvaardersplassen maakte voor 'De Nieuwe Wildernis':