Goede en nuttige bijeenkomst over Stadhuisplein

Lelystad - De beoogde aannemende partij voor de vernieuwing van het Stadhuisplein in Lelystad heeft donderdagavond haar plannen gepresenteerd.

 Wethouder Janneke Sparreboom schetste het proces tot nu toe. Vervolgens vertelde Annemiek van Koldenhoven van stedenbouwkundig bureau BDP Khandekar aan de ongeveer vijftig aanwezigen hoe zij de vernieuwing wil pakken. Reimert Bouw en Infrastructuur uit Almere is de beoogde partij voor het maken van het ontwerp en de uitvoering van de vernieuwing. Zij werken daarvoor samen met stedenbouwkundig bureau BPD Khandekar en advies- en ingenieursbureau Tauw.

Drie mooie ideeën uitwerken

'We willen drie mooie ideeën uitwerken, die alle drie binnen het budget passen en die alle drie voldoen aan de top 10 belangrijke elementen die door inwoners en ondernemers zijn aangegeven. De komende periode gaan we samen met betrokken bewoners en ondernemers een basisplattegrond uitwerken, waarop alle belangrijke elementen staan. Daarvan maken we drie ontwerpen. De inwoners van Lelystad mogen vervolgens kiezen welk ontwerp het moet worden.'

Invulling is nog niet klaar

De invulling van de ontwerpen is dus nog niet klaar, maar al die bijna 100 ideeën die al zijn aangedragen en het sfeerboek dat daarvan is gemaakt, geven wel veel inspiratie. Het stedenbouwkundig bureau heeft daarom toch al wel wat ideeën uitgewerkt. Zo lieten ze de mogelijke themakamers ‘Buitenkamer’, ‘Huiskamer’ en ‘Tuinkamer’ zien en hoe dat er uit zou kunnen komen te zien.  

Erg belangrijk

Het betrekken van de mensen die werken en wonen op en aan het plein, vindt de partij erg belangrijk. Zo heeft Reimert een speciale omgevingsmanager aangesteld die van te voren met de ondernemers in overleg gaat om bijvoorbeeld laad- en lostijden te bespreken en de planning van de uitvoering hierop af te stemmen. Deze omgevingsmanager is steeds bereikbaar, mocht er tijdens de uitvoering iets zijn.

Planning

De periode tot en met januari 2015 staat in het teken van het concretiseren van alle plannen. In november wordt het referendum gehouden waarbij de Lelystedeling kan kiezen. In februari 2015 gaat de schop in de grond en enkele dagen voor Koningsdag wordt het vernieuwde Stadhuisplein opgeleverd.

Enthousiast

Vanuit de aanwezigen waren er complimenten voor de aanpak en enthousiasme over de eerste ideeën. Ook werden er nog nuttige tips gegeven waarmee tijdens het maken van het ontwerp en de uitvoering rekening moet worden gehouden. De presentatie van donderdagavond is te vinden op de site van de gemeente.