Stadhuisplein moet 'huiskamer voor Lelystad' worden

Lelystad - De plannen voor het Stadhuisplein zijn donderdagavond gepresenteerd. Uiteindelijk mogen de inwoners van Lelystad kiezen uit drie varianten.

Wethouder Janneke Sparreboom schetste het proces tot nu toe. Vervolgens vertelde Annemiek van Koldenhoven van stedenbouwkundig bureau BDP Khandekar aan de ongeveer vijftig aanwezigen hoe zij de vernieuwing aan willen pakken. “We willen drie mooie ideeën uitwerken, die alle drie binnen het budget passen en die alle drie voldoen aan de top 10 belangrijke elementen die door inwoners en ondernemers zijn aangegeven. De komende periode gaan we samen met betrokken bewoners en ondernemers een basisplattegrond uitwerken, waarop alle belangrijke elementen staan. Daarvan maken we drie ontwerpen. De inwoners van Lelystad mogen vervolgens kiezen welk ontwerp het moet worden.”

Reimert Bouw en Infrastructuur uit Almere is de beoogde partij voor het maken van het ontwerp en de uitvoering van de vernieuwing. Zij werken daarvoor samen met stedenbouwkundig bureau BPD Khandekar en advies- en ingenieursbureau Tauw.

Al bijna honderd ideeën

De invulling van de ontwerpen is dus nog niet klaar, maar al die bijna honderd ideeën die al zijn aangedragen en het sfeerboek dat daarvan is gemaakt, geven wel veel inspiratie. Het stedenbouwkundig bureau heeft daarom toch al wel wat ideeën uitgewerkt. Zo lieten ze de mogelijke themakamers ‘Buitenkamer’, ‘Huiskamer’ en ‘Tuinkamer’ zien en hoe dat er uit zou kunnen komen te zien. Het betrekken van de mensen die werken en wonen op en aan het plein, vindt de partij erg belangrijk. Zo heeft Reimert een speciale omgevingsmanager aangesteld die van te voren met de ondernemers in overleg gaat om bijvoorbeeld laad- en lostijden te bespreken en de planning van de uitvoering hierop af te stemmen. Deze omgevingsmanager is steeds bereikbaar, mocht er tijdens de uitvoering iets zijn.

Start in februari

De periode tot en met januari staat in het teken van het concretiseren van alle plannen. In november wordt het referendum gehouden waarbij de Lelystedeling kan kiezen. In februari gaat de schop in de grond en enkele dagen voor Koningsdag wordt het vernieuwde Stadhuisplein opgeleverd.

Enthousiasme over de ideeën

Vanuit de aanwezigen waren er complimenten voor de aanpak en enthousiasme over de eerste ideeën. Ook werden er nog nuttige tips gegeven waarmee tijdens het maken van het ontwerp en de uitvoering rekening moet worden gehouden.

Bekijk de presentatie.