GGD Flevoland verstrekt zelftest voor soa

Regio - Het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Flevoland maakt gebruik van een nieuw systeem waardoor jongeren een zelftest voor chlamydia thuis gestuurd kunnen krijgen.

Alleen jongeren die een laag risico lopen op een soa komen hiervoor in aanmerking. Daarnaast is het nu ook mogelijk om online via www.senseflevoland.nl een afspraak te maken en daarna de uitslag van de test online in te zien.

De zelftest is een belangrijke ontwikkeling voor jongeren onder de 25 jaar die daarvoor in aanmerking komen. “GGD Flevoland komt hiermee tegemoet aan de wens van jongeren om op een zelfgekozen moment een soa-test te kunnen doen”, aldus arts infectieziektebestrijding Charlie van der Weijden. Deze mogelijkheid is ook deels ingegeven door bezuinigingen vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Een zelftest kost nu eenmaal minder dan wanneer een verpleegkundige of arts deze test moet uitvoeren. Dat neemt niet weg dat het ook mogelijk blijft om de test op de GGD te doen, mocht iemand dat liever willen.”   

Online afspraken en inzien

Het nieuwe systeem maakt het mogelijk dat mensen op www.senseflevoland.nl online een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak moeten ze dezelfde vragen doorlopen die ze anders gesteld krijgen aan de telefoon. Op basis van de gegeven antwoorden weet het systeem wanneer een afspraak ingepland moet worden. De cliënt kan vervolgens kiezen uit de beschikbare afspraaktijden. Zodra de uitslag van de test bekend is, kan de cliënt inloggen om de uitslag online te bekijken. “Wanneer blijkt dat er iets gevonden is, kan de cliënt direct online een behandelafspraak plannen”, licht Charlie van der Weijden toe. “Hierdoor sluit GGD Flevoland aan bij de wensen van de bezoekers van het Centrum Seksuele Gezondheid.”