'Slachtoffers gangsterduo hoeven niet meer bang te zijn'

Meppel / Echten - Slachtoffers van gangsterduo Enise B. en Antonio van der P. hoeven niet meer bang te zijn voor de twee. Dat liet advocaat Peter Plasman dinsdag namens het duo weten tijdens een pro formazitting in de rechtbank in Assen.

Volgens de Amsterdamse strafpleiter hebben de 20-jarige B. en haar 25-jarige vriend Van der P. tijdens hun voorarrest in het dossier gelezen dat veel van hun slachtoffers nog steeds erg bang zijn. Plasman: 'Ze begrijpen dat ze verantwoordelijk zijn voor het vele leed dat ze hebben veroorzaakt en beseffen dat ze dat niet meer ongedaan kunnen maken. Ze begrijpen ook de angst bij de slachtoffers, maar verklaren dat dat niet nodig is.'

Het duo wordt verdacht van een rooftocht langs de Nederlandse grens met Duitsland tussen 10 en 24 februari dit jaar. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de twee van pogingen tot moord op slachtoffers in Meppel en Enschede. Het slachtoffer in Meppel werd in haar lies gestoken en beroofd. Daarna ontvoerden de twee haar in de kofferbak van een auto naar een natuurgebied bij Lelystad. Daar lieten ze de 52-jarige vrouw gewond, vastgebonden en afgedekt met takken achter.

Gijzeling in Ruinen

Verder wordt het duo beschuldigd van gijzeling van een man uit Ruinen. Hij werd ’s nachts in Echten in zijn auto overvallen. De twee dwongen hem in de kofferbak te gaan liggen, pakten zijn telefoon af en gingen er met de auto vandoor. De man kon uiteindelijk ontsnappen.

B. en Van der P. worden ook verdacht van een poging tot moord en gijzeling op een camping in Enschede. Ook zouden ze daar een gezin in een woonboerderij hebben gegijzeld en een woningoverval hebben gepleegd in het Brabantse Lage Mierde. Verder wordt het duo verdacht van een groot aantal diefstallen met geweld tijdens hun rooftocht.

Onderzoeksrapporten in december klaar

B. zou aanvankelijk wel bij de pro formazitting zijn, maar is volgens Plasman alsnog teruggedeinsd voor de massale belangstelling van de media. Ze wordt momenteel onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Van der P. gaat daar over drie weken naartoe. De onderzoeksrapporten zijn naar verwachting in december klaar.

De officier van justitie en Plasman hekelden in de rechtszaal een publicatie van maandag in NRC Handelsblad. In het stuk wordt gedetailleerd door ‘bronnen bij justitie’ verteld over de verhoren van het duo. Plasman wil dat het Openbaar Ministerie uitzoekt hoe de informatie naar buiten is gekomen.

Het proces tegen B. en Van der P. gaat op 19 november verder. Dan is er een regiezitting gepland, waarbij de advocaten van het duo onderzoekswensen kunnen indienen. (ADP)