Vrouwelijke verdachte komt toch niet opdagen bij rechtszaak

Meppel / Assen - Het verdachte gangsterstel Antonio van der P. en Enise B. is niet aanwezig bij pro forma zitting bij de rechtbank in Assen. De slachtoffers uit Meppel en Ruinen zijn wel bij de zitting aanwezig.

Het tweetal wordt verdacht van pogingen tot moord in Meppel en Enschede en een groot aantal gijzelingen en diefstallen met geweld in Meppel, Ruinen, Enschede (op een camping en in een woonboerderij) en in Lage Mierde. Uiteindelijk zijn ze eind februari aangehouden in Schwerte (Dld).

Volgens advocaat Peter Plasman is cliente Enise B. er niet, omdat ze alsnog 'is teruggedeinsd voor de massale media-aandacht'. Eerder liet de verdachte man al weten niet bij de zitting te zullen verschijnen.

Plasman is alleen. Zijn kantoorgenoot Karga, de advocaat van verdachte Van der P. is er ook niet.

De vrouwelijke verdachte is overgeplaatst naar het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht voor psychologisch- en gedragsonderzoek. Hieruit moet blijken of zij toerekeningsvatbaar was toen de misdrijven werden gepleegd.

Pro forma zitting

Een pro forma zitting is een zitting waarop een zaak niet inhoudelijk wordt behandeld. Een pro-formazitting is nodig als een zaak binnen een bepaalde termijn op een zitting moet zijn geweest, maar het nog te vroeg is om deze inhoudelijk te behandelen.

Lees ook: Een van verdachten niet aanwezig bij pro forma zitting en het dossier 'Ontvoering in Meppel'