Bijzondere Ernst-Leydentochten op Urk

Urk / Schokland - In het kader van de tentoonstelling 'Ernst Leyden op Urk 1919-1921', die vanaf 30 augustus te zien is in Museum Schokland, kan er een Ernst-Leydentocht worden geboekt langs de plekjes waar de schilder gewerkt heeft op Urk.

Ernst Moritz Leyden (1892 - 1969) vestigde zicht als jonge kunstschilder op Urk. Hij liet vanuit het Gooi zijn atelier overbrengen naar het eiland en woonde daar van 1919 tot en met 1921 op het eiland.

Sober en eenzaam bestaan

Ernst Leyden koos bewust voor een sober en eenzaam bestaan. Af en toe brachten bevriende kunstenaars zoals Jan Sluyters en Willem Arondeus een bezoek aan het bijzondere atelier maar ook de bejubelde danseres Gertrud Leistikow kwam Urk bezichtigen.

Zijn kunstvrienden lieten zich ook inspireren door het eiland en bewoners en hun kunstwerken zijn te zien in verschillende Europese musea.

Tentoonstelling in Museum Schokland

De kunstwerken zijn vanaf 30 augustus tot 4 januari 2015 te zien in Museum Schokland op de tentoonstelling: 'Ernst Leyden op Urk 1919-1921; een expressionist, zijn gasten en hun werk'. De museumkerk op Schokland is gesloten van 25 tot en met 29 augustus vanwege inrichting van de tentoonstelling.

Ernst Leydentocht op Urk

Tijdens deze periode kan men een bijzondere Ernst-Leydentocht boeken. De deelnemer gaat onder leiding van een gids over het voormalige eiland en krijgt inzicht in het werken en leven van Ernst Leyden. Men komt langs diverse plekjes waar hij geschilderd heeft, waar het atelier heeft gestaan, en hoort de levendige verhalen over het leven van deze bijzondere kunstenaar.

Individueel aanmelden

Op 27 augustus start er een Ernst-Leydentocht waarvoor men zich individueel kan aanmelden. Kosten 5,50 euro per persoon, aanvang 14.00 uur bij Tourist Info Urk, Wijk 2-2. Voor groepen is deze tocht ook op aanvraag te boeken.

De wandeling duurt 5 kwartier. Aanmelden voor de Ernst-Leydentocht kan via info@touristinfourk.nl of telefoonnummer 0527-684040.