Schateiland is verlost van financiële strop

Lelystad - Waar een bezoek van de Zomerraad al niet goed voor is: vorige week lag er bij speeltuin Schateiland in Lelystad nog een gemeentelijke rekening van 12.000 euro op de mat. Een week later is de rekening van de tafel.

De rekening was voor vier jaar huur voor het gebouw dat daar is neergezet door de gemeente en dat door de vrijwilligers van de prachtige speeltuin wordt gebruikt. Voorzitter Jan van der Beek van Schateiland liet de aanwezige raadsleden op 29 juli al weten niet van plan te zijn de rekening te gaan betalen.

Sprake van misverstanden

Het artikel hierover op de website van FlevoPost kreeg een staartje. Maandag meldde een woordvoerder van de gemeente dat de wethouder goed had laten uitzoeken wat er precies aan de hand was. En daar bleek er sprake te zijn van wat misverstanden. ‘We herkennen ons niet in het bedrag (op de site stond eerst het verkeerde bedrag van 16.000 euro, maar volgens Schateiland gaat het om 12.000 euro, red.).

Gemeente is niet erg accuraat geweest

Maar het is wel zo dat er een rekening is gestuurd voor vier jaar huur, al met al een bedrag van zo’n 10.000 euro.’ Het misverstand zit ‘m in twee dingen. Ten eerste is de gemeente niet erg accuraat geweest met het versturen van de jaarlijkse rekening voor de huur. Dat er dan in één keer een rekening voor de afgelopen vier jaar wordt gestuurd, is niet erg netjes.

Keurig subsidie aangevraagd

Daarnaast bleek het vorige bestuur van Schateiland elk jaar keurig een subsidie te hebben aangevraagd en gekregen, waarmee de huur in ieder geval betaald kon worden. ‘Een subsidie voor de activiteiten. Het huidige bestuur heeft alleen een subsidie aangevraagd en gekregen voor de Huttenbouwweek.’

'Een slordigheid'

Voor wat betreft die subsidie had, vindt de woordvoerder, de gemeente zich zelf ook achter de oren kunnen krabben en kunnen informeren waarom er de afgelopen jaren, onder het nieuwe bestuur, geen subsidie is aangevraagd. ‘We hebben ons dus afgevraagd: wat moeten we daar nou mee? Omdat de subsidie die men doorgaans kreeg voldoende is om de huur te betalen, willen we het nu netjes regelen. Dat geld voor de huur hoeft men dus niet te betalen. Volgend jaar moet dat wel weer, maar voor dat jaar kan men dan ook weer een activiteitensubsidie aanvragen. Het was een misverstand, een slordigheid, dat in een goed gesprek had kunnen worden opgelost. Wethouder Van den Heuvel hoopt dat dat nu alsnog het geval is.’