Historisch Torenbosje wordt aan vergetelheid ontrukt

Dronten - Het Torenbosje tussen Dronten en Elburg is van belangrijke betekenis geweest in de poldergeschiedenis. Omwonenden willen het aan de vergetelheid ontrukken door het een nieuwe, recreatieve functie te geven.

Nu nog kaal

‘De eerste bloemen hebben we ingezaaid en de walnotenbomen zijn gepland. Het ziet er nu nog kaal uit, omdat Staatsbosbeheer afgelopen winter achterstallig onderhoud heeft gedaan en bomen geveld, maar dat gaat allemaal veranderen,’ vertelt Coby Dekker- van den Berg van de Agrarische Natuurvereniging Rondom Het Greppelveld.

Toeristische trekpleister

Tussen de akkervelden en boerderijen ligt aan de Elburgerweg een wel heel bijzonder bosje. ‘Het Torenbosje’, zoals het 7 hectare stuk grond wordt genoemd, is in de poldergeschiedenis meerdere malen van belangrijke betekenis geweest. Stichting Project Rondom het Greppelveld ziet kans om van het verwilderde Torenbosje een toeristische trekpleister te maken. ‘Het belangrijkste doel is om het bosje betekenis te geven in de omgeving door de geschiedenis ervan te vertellen. Dat willen we doen door er een recreatief rustpunt te creëren waarbij informatie wordt gegeven over deze onderwerpen en de omgeving,’ reageert Coby.

Tussenstop onderweg naar schoolkamp

Het bosje ligt langs een van de grote toegangswegen vanuit de Veluwe naar Dronten. Deze toegangsweg, de Elburgerweg, doorkruist de recreatieve oostrand van Oostelijk Flevoland. ‘Wij zien dat het bosje veelvuldig gebruikt wordt door schoolgroepen als ze op heen of terugreis zijn naar hun schoolkamp. Daarnaast houden veel recreatieve fietsers, wandelaars en passerende automobilisten bij het bosje een tussenstop.

Grote toename van fietsers

Door de komst van het Hanzestrookfietspad langs het spoorlijn is er een grote toename van fietsers in het gebied,’ zegt Coby. ‘In de omgeving van Dronten bevinden zich nog niet veel fietsroutes,’ vult bestuurslid Jan Toes aan terwijl hij de kaart van Dronten erbij pakt. ‘Niet zo lang geleden is de Airgunnersroute langs twee vliegtuigwrakken in kaart gebracht. De route van ruim 20 kilometer voert over het nieuwe fietspad langs het Hanzespoor richting de Oostrand. Over de Oudebosweg en Elburgerweg fiets je door het landbouwgebied terug naar Dronten. Halverwege de route bevindt zich het Torenbosje.’

De historie blootleggen

In de tijd van de inpoldering en afsluiting van de Zuiderzee werden diverse ontwerpen voor Oostelijk Flevoland gemaakt. ‘Hier waren destijds 10 dorpen gepland zodat bewoners op loop- en fietsafstand een dorp konden bereiken. Een van de oorspronkelijke dorpjes ‘De Abbert’ was gepland in de directe nabijheid van het Torenbosje. In de jaren zestig had het bosje ook een belangrijke betekenis. Drie maanden lang werd tot 2.532 meter diepte naar olie geboord, alleen de olie was ver te zoeken.

Voet olieboortoren zichtbaar maken

Toch is het werk niet voor niks geweest. Onderzoekers hebben veel geleerd over de bodemstructuur van de polder,’ vertelt bestuurslid Jan Toes. ‘We zijn van plan de voet van de olieboortoren zichtbaar te maken en we hopen dat er een replica of iets dergelijks in de toekomst wordt geplaatst.’

Vliegtuig neergestort

Een derde geschiedenisverhaal speelde zich in 1944 af vlakbij het Torenbosje. In de nacht van 27 op 28 november 1944 steeg de Havilland Mosquito B.Mk XVI op van de RAF vliegbasis Little Staughton ten noordwesten van Belford in Huntingdonshire. Het vliegtuig stortte neer en de 24-jarige jongen Kitchen kwam om het leven. Piloot Williamson wist zich per parachute te redden maar werd door de vijand gevangen genomen. Een blauw met wit gestreepte paal met een rood vliegtuigje markeert de omgeving waar het vliegtuig crashte.

Informatiepanelen en app

Deze geschiedenisverhalen en meer worden op informatiepanelen in kaart gebracht. ‘We willen ook een app of QR code. Er is zoveel te vertellen, dat kunnen we niet op een bord kwijt. Daarnaast vinden we het leuker om het verhaal achter het Torenbosje interactief te laten zien met filmpjes, spelletjes en een website.’

Het Torenbosje gaat ook een stukje educatie bieden over flora en fauna. In een deel van het bosje staat een hoogspanningsmast. De ruimte rondom de hoogspanningsmast is gebruikt voor een genenbank van bomen met voornamelijk wilgen. Doordat deze genenbank regelmatig wordt gesnoeid, blijft het bos daar laag wat ook een vereiste is onder hoogspanningsleidingen. ‘Ecologische processen kunnen verstoord raken bij veranderen tijdstippen van uitlopen, bloei of groei van planten. Daarom gebruiken ze bij het planten van nieuwe bossen inheems materiaal. Die bomen hebben goede genetische kenmerken en van dat materiaal wordt weer verder gekweekt,’ legt Jan Toes uit.

Herstel oorspronkelijk wandelpad

De Agrarische Natuurvereniging Rondom Het Greppelveld heeft samen met omwonenden en belangstellenden in een aantal sessies de wensen en doelstellingen voor het Torenbosje benoemd. Onder leiding van landschapsarchitect Erwin Zwaan is een plan tot stand gebracht. Ten eerste zal het oorspronkelijke wandelpad hersteld worden en de openheid van het Torenveld wordt verder vergroot.

De toegang aan de Abbertweg is afgesloten en er komt één hoofdtoegang met parkeerplaatsen en fietsstallingen aan de Oudeboswegzijde. De populierenweide wordt omgevormd naar een walnotenweide. ‘In de herfst zouden groepen walnoten kunnen rapen of een walnotenfeest organiseren. We hebben 29 bomen en dat levert vast bergen walnoten op,’ vertelt Coby enthousiast.

Ideeën worden werkelijkheid

De voorzijde van het Torenbosje wordt de verblijfsplek. Voor de kinderen komt er een speelweide met natuurlijke speeltoestellen, er worden picknicktafels geplaatst en een landschapskunstwerk in de vorm van een akker gemaakt van betonplaten. ‘Voor de levendigheid realiseren we  ook nog twee paardenweides aan de Abbertwegzijde ,’ voegt Coby toe.

De plannen zijn er in grote lijnen, maar volgens Coby en Jan is er nog zoveel meer mogelijk. ‘Mensen kom met ideeën want het staat nog helemaal vrij. Misschien vind je het wel leuk om een website te maken of heb je een idee voor feest.’

Op zoek naar actieve vrijwilligers

De stichting is op zoek naar actieve vrijwilligers die zich onder andere willen bezighouden met het onderhoud van het Torenbosje, teksten  voor de informatiepanelen of publiciteit.
‘Wat je denkt wat leuk is, doe je met elkaar. We maken samen onze leefomgeving mooier.’ De stichting streeft ernaar het ‘nieuwe’ Torenbosje zo snel mogelijk te openen voor publiek.

Zie voor meer informatie www.rondomhetgreppelveld.nl.

Lees ook: Torenbosje moet recreatief knooppunt worden