Gemeente Lelystad houdt referendum over Stadhuisplein

Lelystad - De gemeente Lelystad houdt eind oktober een referendum over het Stadhuisplein. Daarbij kan worden gekozen uit een aantal 'sfeerbeelden', die dienen als het ontwerp voor het nieuwe plein.

'Huiskamer van Lelystad'

Begin 2015 kan de schop de grond in, waarna zomer volgend jaar het Stadhuisplein een plaatsje kan veroveren als de ‘huiskamer van Lelystad’.

Boek met sfeerbeelden

Uit de verschillende partijen die hebben ingetekend op het plan voor het Stadhuisplein is onlangs een keuze gemaakt. Het Almeerse bedrijf Reimert gaat samen met stedenbouwkundig bureau BDP Khandekar een plan van aanpak maken, waarbij het de uitdaging zal zijn het enthousiasme en de inbreng van omwonenden, bewoners en ondernemers vast te houden. Dat enthousiasme heeft ten slotte al geresulteerd in een boek met sfeerbeelden, volop ideeën voor het nieuwe Stadhuisplein.

Themakamers

‘We willen een basisplattegrond maken waarin alle ideeën terugkomen: terras, speeltoestellen, groen, kunst,’ zegt Annemiek van Koldenhoven van Khandekar. ‘Dat wordt allemaal samengevat in een aantal themakamers. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een ‘tuinkamer’. Die themakamers willen we voorleggen aan de Lelystedelingen, zodat ze daaruit een keuze kunnen maken.’

Eén stembiljet per huishouden

Elk huishouden in Lelystad krijgt één stembiljet. Van Koldenhoven hoopt dat die werkwijze ook weer discussie oplevert, bijvoorbeeld binnen een gezin, als er één keuze moet worden gemaakt. Op die manier kan het enthousiasme voor het Stadhuisplein ook levend worden gehouden.

Gemeenteraad houdt zich afzijdig

Gemeenteraadsleden mogen, als inwoners van deze stad, natuurlijk ook stemmen, maar de gemeenteraad als zodanig heeft er niets meer over te zeggen. De regie is eerder dit jaar uit handen gegeven. ‘De gemeenteraad heeft het losgelaten en bemoeit zich er verder ook niet meer mee,’ zegt wethouder Janneke Sparreboom. ‘Natuurlijk wordt de raad geïnformeerd over wat wanneer gaat gebeuren, maar dat is het.’

Uitgangspunten

Voor het nieuwe ontwerp geldt alleen een aantal uitgangspunten. Zo moet het vernieuwde Stadhuisplein ruimte (blijven) bieden aan evenementen, zoals het jaarlijkse pleinfestival, de kerst-, bloemen- en boekenmarkt, sportevenementen en de start van de avondvierdaagse. Het plein moet de aanwezige horeca versterken en de vestiging van nieuwe horeca stimuleren. De trouwauto en trouwstoet moeten voor de entree van het stadhuis kunnen komen en alle panden rondom het plein moeten voor minder-validen bereikbaar zijn via goed begaanbare verharding.