Restauratie Meere-orgel te zien in expositie bibliotheek Urk

Urk - In de bibliotheek op Urk is een bijzondere expositie te zien. Fotograaf Luuk Schudde heeft de restauratie van het Meere-orgel in de Bethelkerk op Urk in foto's vastgelegd en die foto's zijn nu te zien.

De restauratie van het orgel heeft maar liefst twee jaar in beslag genomen. Het monumentale orgel werd in 1792 gebouwd door de beroemde Utrechtse orgelbouwer Abraham Meere (1761-1841) voor de Rooms-Katholieke schuilkerk in IJsselstein. Sinds 1911 staat het orgel op Urk.

Historische delen vormden uitgangspunt

De restauratie vond plaats van 2011 tot 2013 en werd uitgevoerd door Orgelmakerij Reil uit Heerde. De historische delen van het orgel uit 1792 vormden daarbij het uitgangspunt en voor het overige is het orgel helemaal 'naar Meere' gereconstrueerd. Hierbij is gebruik gemaakt van originele pijpen uit het voormalige Meere-orgel in de Rooms-Katholieke Kerk van Montfoort uit 1805.

Op de gevoelige plaat vastgelegd

Deze bijzondere restauratie werd op de gevoelige plaat vastgelegd door fotograaf Luuk Schudde. Nu in 2014, een jaar nadat het orgel feestelijk in gebruik genomen werd, toont de orgelcommissie van het Meere-orgel de foto’s in de bibliotheek.

De foto’s zijn te zien tijdens openingstijden van de bibliotheek.