Wolf van Luttelgeest te zien in tentoonstelling Nieuw Land

Lelystad - Nieuw Land opent donderdag 22 mei de nieuwe familietentoonstelling 'Wildernis'. De expositie gaat over de wilde natuur in Flevoland, van de ijstijd tot nu. Onder meer is de wolf van Luttelgeest te zien.

De tentoonstelling herbergt vele prehistorische fossielen, een levensecht model van een sabeltandtijger, beeldmateriaal uit de film 'De Nieuwe Wildernis' en - last but not least - de wolf van Luttelgeest. De officiële opening voor genodigden is donderdag 22 mei. Vanaf vrijdag 23 mei is 'Wildernis' open voor publiek.

Van heel dichtbij bekijken

Mammoeten, hyena's, holenleeuwen, wilde paarden, wolven, edelherten, oerossen en wilde zwijnen. Het zijn slechts een paar van de vele dieren die hier, in de regio van hedendaags Flevoland, hebben geleefd. In de tentoonstelling 'Wildernis' kan de bezoeker de dieren uit de 'Oude Wildernis' van heel dichtbij bekijken. Naast een aantal opgezette dieren zijn er ook veel indrukwekkende prehistorische fossielen. Zo zijn er diverse - enorme - schedels, bijvoorbeeld dat van een (baby)mammoet. Ook zijn er slagtanden, dijbenen, kaken en geweien. Uniek is het levensechte model van een sabeltandtijger.

Hedendaagse wildernis

Er is ook aandacht voor de hedendaagse wildernis. Dit onderdeel is tot stand gekomen in samenwerking met de makers van de succesvolle film 'De Nieuwe Wildernis'. Nieuw Land toont foto's die genomen zijn tijdens de opnames van de film en schilderijen geïnspireerd op de filmbeelden. Ook alle filmprijzen zijn te bewonderen en op het voorplein van Nieuw Land staat het originele filmhutje van waaruit de bekende vossenjacht is gefilmd. Verder laat 'Wildernis' de nachtdieren fladderen in 'Wilde Nachten'. Ideeën over de toekomst krijgen een plek in de 'Toekomstige Wildernis'.

Trots is Nieuw Land op de aanwezigheid van de wolf van Luttelgeest. Deze wolf werd vorig jaar juli gevonden nabij Luttelgeest. Na veel speculaties en onderzoek bleek dat het dier afkomstig was uit Polen en dus (nog) niet in Nederland in het wild voorkomt. Over de vondst ontstond veel ophef en een grote wens naar de terugkeer van de wolf. Juist enkele weken geleden kreeg de wolf een wettelijk beschermde status. De wolf van Luttelgeest werd onderzocht en opgezet bij Naturalis Biodiversity Center, maar tijdens de looptijd van 'Wildernis' is zij weer tijdelijk terug in Flevoland.

Speciaal voor families

De tentoonstelling is speciaal ontwikkeld voor families. Er is veel te zien maar ook veel te doen en te ontdekken. Kinderen kunnen met een speciaal programma speuren naar skeletten en opgezette dieren om uiteindelijk een zelfgemaakt boekje mee naar huis te nemen. Er staan microscopen klaar voor 'Klein Wild' en in 'Wilde Nachten' kunnen bezoekers speuren met black light zaklampen. In 'Jouw Wildernis' gaan jong en oud naar hartenlust aan de slag om de meest bijzondere dieren te maken.

Avondopenstelling

Tijdens de loop van de tentoonstelling zijn er tal van speciale activiteiten in het teken van Wildernis. Zo is er op 1 juni een lezing door Dick Mol, mammoetspecialist, paleontoloog, en prachtig verteller. Op 21 juni viert Nieuw Land de MidzomerNacht met een speciale avondopenstelling in het teken van de mythologische wildernis. Diezelfde avond is er ook een buitenvertoning van de film 'De Nieuwe Wildernis'. Tijdens de zomer zijn er speciale vakantieactiviteiten en op 20 en 21 september is er het Poepweekend.