'Geborgen in de polderklei' houdt herinnering aan Tweede Wereldoorlog levend

Lelystad - Bert Wijs schreef het boek 'Geborgen in de polderklei - Airmen van de Zuiderzee' over twaalf vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog, die in Flevoland zijn geborgen. Het eerste exemplaar is uitgereikt aan gedeputeerde Jaap Lodders.

Hoe verging het de bemanning?

Het IJsselmeergebied speelde een belangrijke rol als aanvlieg- en terugvliegroute tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat vele geallieerde en vijandelijke toestellen in dit gebied neerkwamen en achterbleven is dan ook niet verwonderlijk. In het boek van Bert Wijs staan de verhalen achter deze achtergebleven massa’s metaal: wat was de missie?; wat leidde er tot het neerstorten en hoe verging het de bemanning van deze twaalf vliegtuigen?

Stichting Ongeland wil herinnering levend houden

Het boek is een uitgave van de Stichting Ongeland, dat tot doel heeft de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door ooggetuigen van de oorlog hun verhaal te laten doen aan schoolklassen, maar Geborgen in de polderklei is ook een manier om niet te vergeten wat er is gebeurd.

Eerbetoon aan de bemanningen

Auteur Bert Wijs gaf in een korte presentatie aan dat het boek niet alleen zo volledig mogelijk is en de nodige nieuwe informatie bevat, maar dat het in belangrijke mate ook een eerbetoon is aan de bemanningen van de vliegtuigen die in het IJsselmeergebied neerkwamen. Bij de presentatie van het boek waren ook enkele Britse veteranen van BomberCommand aanwezig, die enkele dagen later ook de traditionele Dodenherdenking in Dronten bijwoonden.

Bijdrage van de provincie

Het eerste exemplaar van Geborgen in de polderklei werd uitgereikt aan Gedeputeerde Jaap Lodders van de provincie Flevoland. Het boek kon mede worden gemaakt dankzij de financiële bijdrage van de provincie.

Aan de uitreiking van het eerste exemplaar was al een lezing van Els Schiltmans voorafgegaan. Zij vormt samen met twee anderen het team van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL). Schiltmans hield haar gehoor geboeid met een interessante lezing over de geschiedenis en werkzaamheden van de BIDKL, en dat werk gaat tot op de dag van vandaag voort. De dienst is op dit moment betrokken bij de berging van een Engelse Wellington bommenwerper uit het Ketelmeer.

Het boek Geborgen in de polderklei – Airmen van de Zuiderzee is verkrijgbaar bij Voster boek en kantoor in Dronten en kan worden besteld via de website van Stichting Ongeland.