Eerste vondsten uit vliegtuigwrak boven water

Dronten - De berging in het Ketelmeer van de bommenwerper die in 1943 neerstortte, is begonnen. De eerste vondsten zijn inmiddels boven water. Burgemeester Aat de Jonge van Dronten twitterde een foto.

Het vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog, een tweemotorige Vickers Wellington, is in 2011 bij baggerwerkzaamheden in het Ketelmeer ontdekt. Het wrak heeft mogelijk nog bommen en vier stoffelijke overschotten aan boord.

Airgunners nemen kijkje bij de berging

Burgemeester De Jonge vindt de berging van het wrak van groot belang: 'In de allereerste plaats uit piëteit met de eventuele nabestaanden'. De gemeente Dronten heeft ook al vele jaren een speciale band met Britse Airgunners uit de Tweede Wereldoorlog. Een groep is nu in Dronten om de jaarlijkse herdenking op 4 mei bij te wonen. Vanmorgen namen de veteranen een kijkje op de bergingslocatie. Ze kregen uitleg over de eerste vondsten.

'We bergen ook om de veiligheid op het Ketelmeer met de daar aanwezige vaarroute te waarborgen. Mogelijk heeft het wrak nog munitie aan boord en sommige vliegtuigonderdelen kunnen radioactieve stoffen bevatten', vertelt De Jonge.

Open dag bij bergingslocatie

Op maandag 12 mei is er, op het land bij de bergingslocatie, een open dag voor belangstellenden. Daarbij zullen de vondsten te zien zijn en zal er uitleg worden gegeven over hoe men te werk gaat en wat er gevonden is.

Lees ook: Start berging bommenwerper in KetelmeerWellington in Ketelmeer 'is afgeschoten onderweg naar zijn doel' en Levende geschiedenis

Burgemeester Aat de Jonge twitterde vrijdag deze foto van de eerste vondsten uit het wrak: