Vijf partijen in de race voor vernieuwing Stadhuisplein

Lelystad - Er zijn nog vijf partijen in de race om het vernieuwde Stadhuisplein in Lelystad te ontwerpen. Nu volgt een aanbestedingsronde. De gemeente verwacht in juni de marktpartij te kunnen selecteren die met het ontwerp aan de slag gaat.

De gemeenteraad stemde onlangs in met de uitgangspunten, het budget en het sfeerboek voor de vernieuwing van het Stadhuisplein. Daarna kon de selectie van de ontwerpende en realiserende partij echt van start.

Een anonieme motivatiebrief

Achtenzestig partijen deden mee aan de eerste informerende bijeenkomst. Uiteindelijk besloten 28 partijen ervoor te gaan. Om geselecteerd te kunnen worden, moesten deze partijen schriftelijk en anoniem hun beroepsbekwaamheid en een motivatiebrief aanleveren. Uit beide documenten mocht niet blijken welke partij erachter zat.

Welke partij betrekt inwoners op een creatieve manier?

De selectiecommissie beoordeelde objectief en individueel de anonieme inzendingen. Zij wist dus niet welke partij er achter de aanbieding zat. Natuurlijk werden elementen beoordeeld als 'kunnen werken binnen het vastgestelde budget', 'de visie op prestatiegericht inkopen' en 'het aantonen van de bekwaamheid'. Een belangrijk beoordelingscriterium was de manier waarop de marktpartij op een creatieve manier inwoners en belanghebbenden wil gaan betrekken.

Onder de indruk van de inventiviteit

De vijf partijen partijen die na de selectieronde overbleven, zijn: Aannemersbedrijf Roseboom BV, SmitsRinsma, Gebr. Reimert BV, Gebroeders Voets Weg- en Waterbouw B.V. en Plegt-Vos. De meeste partijen zijn een samenwerking aangegaan met andere partijen voor deze specifieke opdracht om straks het beste resultaat te kunnen leveren. De selectiecommissie was onder de indruk van de inventiviteit en gedegenheid van de ingediende visies van de deelnemende partijen.

Uitvoering begin 2015 van start

Er volgt nu een aanbestedingsprocedure. De uiteindelijke keuze voor een partij zal worden gemaakt op basis van stukken en plannen die de vijf partijen nog moeten aanleveren. Naar verwachting kan de gemeente in juni de marktpartij selecteren. Deze partij gaat dan gelijk aan de slag om te komen tot een gedragen ontwerp, zodat de uitvoering begin 2015 van start kan.

Lees ook: Sfeerboek biedt blik op nieuw ontwerp voor Stadhuisplein