'Wolf op doorreis naar Nederland'

Luttelgeest - Na de domper van de neergelegde dode wolf in de Noordoostpolder zijn er levende wolven gezien bij de Duitse steden Meppen en Nordhorn, dichtbij de Nederlandse grens. Op twee locaties werd met een automatische camera een dier gespot.

Dat meldt het ANP vandaag. Bij Meppen was het half maart raak, toen een wolf met behulp van een 'fotoval' van de regionale jagersvereniging werd gespot. Twee weken later gebeurde iets soortgelijks bij Nordhorn. Toen een jager afgelopen weekeinde wederom op een wolf stuitte, besloot het Duitse staatsbosbeheer het nieuws bekend te maken.

Raadsel

Een woordvoerster van de Duitse jagersvereniging in de regionale krant Neue Osnabrücker Zeitung weet niet om wat voor soort wolf het gaat of om een vrouwtje of mannetje gaat.

Op doorreis

Bij Nordhorn ging het volgens het Duitse staatsbosbeheer vermoedelijk om een jonge wolf die uit een roedel is verstoten en op zoek is naar een eigen leefgebied of partner. Klaus Pfennig van staatsbosbeheer in Meppen zegt dat het dier dat in zijn gebied is gesignaleerd 'vermoedelijk op doorreis is in de richting van Nederland'.

Beschermende status

Het dier krijgt een wettelijk beschermde status. Daardoor wordt het ook mogelijk voor het Faunafonds om tegemoetkomingen in schade door wolven te verlenen, als dat zich voordoet. Dat schreef staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vorige maand in een reactie op een advies van Alterra (Wageningen Universiteit) aan de Tweede Kamer over de anticipatie op de komst van de wolf in Nederland. Wolven komen onder meer vanuit Duitsland steeds dichter bij ons land in de buurt.

Faunafonds

Ook het Faunafonds en de provincies zijn bij het advies van Alterra betrokken. 'Provincies zijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor de uitvoering van het natuurbeleid, ook als het gaat om eventuele schade aan landbouwdieren en tegemoetkomingen in schade via het Faunafonds'.

Een wolf die in het voorjaar van 2013 vlakbij de Nederlandse grens werd gefilmd met een cameraval:

Lees meer in het dossier Wolf van Luttelgeest.