Raad Dronten wil nog geen debat over Frank Patat

Dronten - De gemeenteraad van Dronten wil nog niet praten over de vragen die de SP aan het college heeft gesteld over de kwestie Frank van Flierenburg, alias Frank Patat. Burgemeester Aat de Jonge wilde overigens best op de zaak ingaan.

De SP wilde donderdag graag weten waarom de gemeente in de week voor de verkiezingen een bericht op haar website plaatste waarin werd gemeld dat Frank van Flierenburg zich op 26 juni moet verantwoorden voor de politierechter vanwege een in een door hem gehuurd pand aangetroffen wietplantage.

Burgemeester wilde graag op de zaak ingaan

Tot een discussie kwam het echter niet. Hoewel burgemeester Aat de Jonge graag op de zaak wilde ingaan en daar klaar voor zat, besloot een meerderheid van de gemeenteraad te wachten tot een raadsvergadering. Er speelt op de achtergrond ten slotte ook nog een rechtszaak van Van Flierenburg tegen de gemeente.

Frank Patat vecht intrekken standplaatsvergunning aan

Frank van Flierenburg zat er zelf klaar voor op de publieke tribune. Hij was benieuwd naar de discussie die zou volgen. Dezelfde week zat hij ook al op een andere tribune, bij de rechtbank in Lelystad. Daar vocht hij het intrekken van zijn standplaatsvergunning aan. De gemeente heeft die in een inmiddels langslepende zaak ingetrokken nadat de patatbakker meerdere malen zijn betalingsverplichtingen niet was nagekomen.

'Gedemoniseerd en gedicrimineerd'

Van Flierenburg vertelde de rechter echter zich ‘gedemoniseerd en gediscrimineerd’ te voelen door de gemeente. Volgens zijn advocaat heeft Van Flierenburg uiteindelijk altijd netjes zijn rekeningen betaald en heeft hij slechts eenmaal een aanmaning gehad van de gemeente. Zij vindt de maatregel van de gemeente dan ook veel te zwaar. De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

Gemeenteraad wil uitspraak afwachten

De gemeenteraad wil dat liever afwachten voor men over de zaak gaat discussiëren. Dat leverde donderdag wel een merkwaardig schouwspel op: terwijl de ene na de andere partij aangaf te willen wachten met een discussie, zei burgemeester Aat de Jonge juist best te willen uitleggen waarom de gemeente het bericht op haar website heeft geplaatst. Volgens hem heeft dat namelijk niets met de rechtszaak van Van Flierenburg tegen de gemeente te maken. ‘Het is een goede traditie om geen zaken te bespreken die onder de rechter zijn,’ gaf Suzanne Stoop (PvdA) aan. ‘Dat is inderdaad een goede traditie, maar dit gaat niet over iets dat onder de rechter ligt,’ zei De Jonge.

'Wel een beetje benepen'

Zijn  bereidwilligheid de zaak te bespreken en antwoorden te geven op de vragen van de SP kon een meerderheid van de gemeenteraad echter niet op andere gedachten brengen. Op z’n vroegst wordt er over twee weken over gediscussieerd, niet eerder. ‘Dit is wel merkwaardig. Er wordt gevraagd om uitstel, terwijl de burgemeester aangeeft dat er geen belemmeringen zijn. Dan kunnen we toch beter nu op de zaak ingaan,’ probeerde Jaap Oosterveld (ChristenUnie) nog, maar de andere partijen met uitzondering van de SP waren niet te vermurwen. Jan de Boer (SP) vond dat ‘wel een beetje benepen’, maar legde zich erbij neer.

'Een vreemde actie'

In zijn vragen aan het college van burgemeester en wethouders stelt de SP het een vreemde actie te vinden dat het oproepen van een burger door het Openbaar Ministerie voor een rechtszaak op de gemeentelijke website wordt vermeld, met name omdat Van Flierenburg op dat moment ook nog lijsttrekker was voor een partij die een gooi deed naar een raadszetel. ‘Dit is een opmerkelijke actie. Waarom wordt middenin de verkiezingsstrijd dit bericht naar buiten gebracht? Had dat niet even kunnen wachten tot na 19 maart? Er zat slechts één week verschil in. Nu kreeg de berichtgeving gewild of ongewild een beschadigend karakter voor de kansen van Van F. op een zetel in de raad. Is dit ethisch en juridisch verantwoord? Begeeft het college zich op glad ijs? Is er nu kans op een aanklacht wegens smaad of iets dergelijks, of strafvermindering van betrokkene wegens reeds opgelopen schade? ’

De antwoorden op deze vragen volgen dus binnenkort.

Lees ook de weblog: Vreemde actie