OM eist tien jaar cel met tbs voor doodsteken echtgenote

Dronten - Het Openbaar Ministerie heeft maandag tegen een 68-jarige man uit Dronten tien jaar cel met tbs en dwangverpleging geëist. De Drontenaar bracht 23 december 2012 zijn echtgenote met dertien messteken om het leven.

Aanleiding bij de man was een vermoeden van ontrouw. Dat waanbeeld had zich jarenlang opgebouwd en kwam eind 2012 tot een gewelddadige explosie.

Pathologische eerwraak

Bij de sectie werden 13 messteken geconstateerd. Doodsoorzaak was het massale bloedverlies en een steekwond aan de linkerlong. De man had vaker ruzie met zijn vrouw, waarbij hij haar ook mishandelde en dreigde te doden. Jaloezie was hierbij het motief; steeds drong hij aan dat zij zou toegeven een relatie te hebben met ‘een man uit Kampen' zodat dit hem zou rechtvaardigen haar iets aan te doen, aldus getuigen. Het lukte niemand om hem het waanbeeld uit zijn hoofd te praten. Volgens deskundigen zou er sprake kunnen zijn van pathologische eerwraak waarbij iemand zich inbeeldt dat de ander ontrouw is.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Hoewel de verdachte zegt geen herinneringen te hebben aan het moment van steken - wel van vlak ervoor en erna - acht de officier van justitie bewezen dat hij zijn echtgenote opzettelijk om het leven heeft gebracht. Gevoelens als kuisheid en eergevoel spelen vanuit de culturele achtergrond een grote rol, maar zijn handelwijze is ingegeven door zijn waanstoornis. De psychiater is dan ook tot de conclusie gekomen dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook is er een recidiverisico gezien de bedreigingen aan het adres van zijn (aangetrouwde) kinderen en het gebrek aan inzicht in zijn ziekte. Daarom vindt de officier van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland tbs met dwangverpleging passend en geboden in dit geval. Bovendien eiste zij dat de man als vergelding voor het ernstige feit een celstraf krijgt opgelegd van tien jaar.

Lees meer in het dossier Moordzaak Lijzijde