CDA Dronten heeft troeven in handen

Dronten - Het CDA trekt bij de coalitieonderhandelingen in Dronten aan alle touwtjes. De christendemocraten wonnen 'slechts' één zetel, maar zijn met acht zetels veruit de grootste partij in de gemeenteraad. Een analyse van Kees Bakker.

Nummer twee VVD moest twee van haar zes zetels inleveren en staat met de vier overgebleven zetels op respectabele achterstand van het CDA. Vier jaar geleden claimde de partij nog twee wethouders - net zoveel als het CDA, nu moet de partij het doen met één wethouder.

Vanuit het niets

ChristenUnie en D66 wonnen en zagen hun zetelaantallen in de raad stijgen van twee naar drie. Ook tot de winnaars mag de SP worden gerekend. De partij komt vanuit het niets op twee zetels. De PvdA verloor een zetel, blijft op twee steken en is daarmee een kleine partij in de oppositie geworden. Leefbaar Dronten (LD) en GroenLinks consolideerden - zij pakten respectievelijk drie en twee zetels.

De coalitie van CDA, VVD en LD had zestien van de vijfentwintig zetels. Dat zijn er nu vijftien van de zevenentwintig - de gemeente heeft meer dan 40.000 inwoners en heeft daarom twee extra raadszetels toebedeeld gekregen; nog altijd een ruime meerderheid.

Betrouwbare coalitiepartner

De vraag is: wil het CDA dit college in stand houden? Dat de VVD weer mag aanschuiven aan de onderhandelingstafel lijkt voor de hand te liggen. De partij heeft dan wel verloren, maar is de afgelopen raadsperiodes een betrouwbare coalitiepartner gebleken. Die betrouwbaarheid is wat de christendemocraten zoeken.

Ton van Amerongen heeft zich daarnaast een goeie wethouder Financiën getoond, dus het is verre van ondenkbaar dat hij terugkeert in het college.

Wethouder Leefbaar Dronten?

LD als derde partij is een mogelijkheid. Risicofactor voor het CDA is dat de partij - in tegenstelling tot de afgelopen vier jaar, toen de partij gedoogpartner was -  een wethouder zal moeten leveren. Het zal waarschijnlijk van de kandidaat-wethouder afhangen hoe het CDA beslist.

D66 zit in hetzelfde schuitje als LD. De partij heeft drie zetels en lijkt - afgaande op de verkiezingsuitslag - een logische kandidaat aan de onderhandelingstafel - misschien nog wel meer dan LD. Lijsttrekker Foeke Bongers zei tijdens de verkiezingsavond het ‘niet meer dan logisch te vinden mee te praten over coalitievorming’.

Fractie D66 bestaat uit geheel nieuwe mensen

Of dat daadwerkelijk gebeurt is nog maar de vraag. D66 heeft zich de afgelopen periode niet onderscheiden in de gemeenteraad van Dronten. De fractie bestaat nu uit geheel nieuwe mensen, waardoor Hans Engelvaart en de zijnen nauwelijks weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ook is het de vraag met wie D66 eventueel als wethouderskandidaat op de proppen komt. Nog een kandidaat - want ook drie zetels en winnaar - is de ChristenUnie. De keus voor deze partij is misschien wel logischer dan die voor D66. De partij brengt twee ervaren raadsleden in. Enige breekpunt zou kunnen zijn dat ChristenUnie tegen de groei van Lelystad Airport is, maar dat is niet onoverkomelijk.

Poppetjes

Dan de poppetjes. Het CDA gaat twee wethouders leveren . Dat de eerste Engelvaart is hoeft geen betoog. Hij is de grote man binnen het CDA en een ervaren wethouder. Wie de tweede christendemocratische wethouder wordt is nog onduidelijk, hoewel de partij zelf de kandidaat ongetwijfeld al op het oog heeft. De VVD krijgt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid één wethouder.

De kans is groot dat dat dus Van Amerongen is, zoals eerder betoogd. Wie de laatste wethouderspost gaat innemen hangt af van welke partij naast CDA en VVD in de coalitie komt.

Kees Bakker

Lees meer in het dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014 in Dronten.