Prognose: lokale partijen winnen

Regio - De lokale partijen, D66 en de SP zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit de voorlopige prognose van onderzoeksbureau Ipsos. Vooral PvdA, CDA en VVD verliezen.

Ipsos heeft de cijfers vergeleken met een gecorrigeerde uitslag van 2010. Dat is gebeurd omdat vanwege gemeentelijke herindelingen in sommige gemeenten die in 2010 wel meededen, nu niet is gestemd.

Volgens Ipsos halen de lokale partijen een winst van 5 procent`; ze zouden 29,4 procent van de stemmen krijgen, D66 zou 4,7 procent stijgen naar 12,8 procent en de SP zou er 4,1 procent op vooruit gaan en uitkomen op 7,9 procent.

Van de landelijke partijen is D66 volgens de voorlopige prognose van Ipsos de grootste partij.

Verlies

De PvdA zou bijna 5 procent verliezen en dalen naar een percentage van 10,2, het CDA gaat er volgens de voorlopige prognose 4,4 procent op achteruit en zakt naar 10,9; de VVD zou 3,4 procent inleveren en uitkomen op 12,2 procent.

GroenLinks zou anderhalf procent verliezen, de ChristenUnie 1,8 procent winnen en de SGP gaat er volgens Ipsos 1,1 procent op vooruit. De overige partijen staan samen op een verlies van 2,4 procent.

De prognose van Ipsos is gebaseerd op een enquête. Ipsos houdt zelf een foutmarge aan van enkele procenten. Rond 21.30 komt Ipsos met een definitieve prognose.