Prognose: VVD komt in gemeenteraad Urk

Urk - Het doen van een voorspelling van de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen op Urk lijkt eenvoudig. De uitslag op het Godvrezende voormalige eiland ligt namelijk altijd in de lijn der verwachting. Of toch niet?

Journalist Jantine van Tinteren waagt zich aan een voorspelling:

Verrassende uitslag voorverkiezing op Urk

Zaterdag werd tijdens de politieke markt op Urk een voorverkiezing gehouden. De uitslag was deels verrassend. Koos Rabbers van de nieuwe partij Beter voor Urk kreeg twee zetels toebedeeld. Dat ging ten koste van de Unie Gemeentebelangen, die haar twee zetels moest inleveren. Minder verrassend was dat de christelijke partijen het goed deden. De SGP kreeg zeven zetels, de ChristenUnie en Hart voor Urk ieder drie en het CDA twee.

De VVD, die voor het eerst meedoet aan de verkiezingen op Urk, kwam er niet goed vanaf in de voorverkiezingen. De partij haalde geen zetel. En dat terwijl de partij geen kans onbenut laat zich in de kijker te spelen. Lijsttrekker Philip ten Napel wist zelfs premier Mark Rutte te verleiden tot een bezoek aan het vissersdorp.

Voedingsbodem voor VVD op ondernemend Urk

Geen zetels voor de VVD dus in de voorverkiezing. Ik durf de voorspelling aan dat de VVD bij de echte verkiezingen wél een plaatsje in de raad verovert. De partij moet voedingsbodem hebben op een Urk dat bol staat van de ondernemingslust.

Uitvoering participatiewet

De nieuwe gemeenteraad staat de komende regeringsperiode behoorlijk wat te wachten. Wat te denken van de uitvoering van de participatiewet?

En de visserijsector, die de laatste tijd al veel om de oren heeft gekregen? Deze week blijven de vissers massaal thuis in de hoop een hogere visprijs af te dwingen. Een beter podium kunnen de plaatselijke politieke partijen zich op dit moment niet wensen, ondanks de nare reden die aan deze actie vooraf gaat: wie zich nu daadkrachtig weet op te stellen, kan zeker rekenen op een aantal stemmen. De één zegt dat lobbyen voor de visserij in Den Haag makkelijker gaat met de steun van een landelijke partij. De ander zegt dat het niet gaat om steun, maar om een krachtige lobby.

Beter voor Urk blijft zonder zetel

Verder denk ik dat de huidige coalitiepartij ChristenUnie vier zetels haalt, evenals de SGP. Hart voor Urk krijgt drie zetels, net als het CDA. De Unie Gemeentebelangen blijft met twee zetels in de raad en de VVD verovert er één.

Geen plek voor de nieuwe partij Beter voor Urk in mijn voorspelling. Dat is jammer, want lijsttrekker Koos Rabbers zou goed kunnen zorgen voor een vrolijke kwinkslag tijdens de vergaderingen.

Jantine van Tinteren

Lees ook het dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014 op Urk.