Stationsplein
Door Kees Bakker

Vreemde actie

Een merkwaardige actie van de gemeente vorige week. Op haar website meldde men dat het Openbaar Ministerie Frank van Flierenburg alias Frank Patat heeft opgeroepen zich op 26 juni te verantwoorden voor de politierechter over de hennepplantage.

Die is in een door hem gehuurde loods aangetroffen. Dat gebeurde vorig jaar, middenin een conflict over het intrekken van de standplaatsvergunning van de patatbakker. Van Flierenburg heeft er daarna geen geheim van gemaakt een hennepplantage te hebben gehad, maar dat mag natuurlijk niet.

Waarom?

Nu worden er per week vele burgers opgeroepen zich te verantwoorden voor de rechter. De gemeente maakt daar nooit melding van op de gemeentelijke website, maar doet dat nu wel. Dat is merkwaardig. Is het de taak van een gemeente mensen op die manier van nieuws te voorzien? Is het een verantwoording van de gemeente waarom men Frank zijn vergunning niet teruggeeft, ook al heeft de bezwarencommissie geadviseerd dat wel te doen? Zitten er andere motieven achter?

Extra pijnlijk

De patatbakker heeft zich, nu hij geen patat meer mag bakken, gestort op een politieke carrière. Met Groep Hop doet hij een gooi naar één of meerdere raadszetels. Extra pijnlijk dus, dat nu bekend wordt dat hij zich voor de politierechter moet verantwoorden. Nieuws is nieuws, dit ook. Maar waarom de gemeente zich geroepen voelt dat nieuws te verspreiden, is mij een compleet raadsel.

Veroordeling

Voor Van Flierenburg zijn de rapen gaar. Hij zal ongetwijfeld veroordeeld worden, want ja, zoals gezegd: een hennepplantage mag niet, ook niet als je zegt dat het voor eigen gebruik is. Dat zegt namelijk iedere verdachte. En ik denk niet dat iemand er aan twijfelt dat een veroordeling er toe zal leiden dat hij zijn vergunning definitief niet terugkrijgt. Maar waarom de gemeente zich geroepen voelt hier op haar website melding van te maken? Misschien dat vragen in de gemeenteraad het antwoord opleveren.