'Engelvaart-effect in Dronten nog niet uitgewerkt'

Dronten - De uitslag van de verkiezingen in Dronten is pas vanavond bekend, maar FlevoPost-journalist Kees Bakker waagt zich alvast een een voorspelling.

Engelvaart-effect

De voornaamste vraag van de verkiezingen in Dronten is: hoe zit het met het Engelvaart-effect? Is dat uitgewerkt of niet? Het CDA is - volkomen tegen de landelijke trend in - al twee verkiezingen de grootste partij van Dronten. Dat valt, een andere conclusie is niet mogelijk, op het conto van Hans Engelvaart te schrijven. Engelvaart is een lokaal politicus pur sang. Hij is charmant, betrokken, soms een beetje boers (ofschoon hij uit Amsterdam komt), oprecht en direct. Let wel, dit is geen liefdesverklaring, maar een objectieve beschouwing.

Geen valste beloftes

Afgelopen donderdag, bij het debat in Biddinghuizen, bleek dat Engelvaart-effect weer eens. Hij kent de mensen, spreekt ze bij hun voornaam aan. Als de voorzitter van Bas Judo zich bezorgd afvraagt of een nieuwe sportzaal wel een vooruitgang voor zijn vereniging betekent, gaat de CDA-leider daarna met hem om tafel. Engelvaart praat en legt uit, maar doet geen valse beloftes en zegt dat ook.

Het moet gekmakend zijn voor andere partijen om hier tegenop te boksen. De PvdA heeft in het verleden - ik heb er eerder over geschreven - opzichtige pogingen gedaan Engelvaart onderuit te halen. Zonder succes. Vraag is of de CDA’er er sterker uit is gekomen of dat mensen uitgekeken raken op hem. Dat laatste geloof ik niet. Ik denk dat de christendemocraten met gemak weer de grootste wordt. Een zeteltje verlies misschien, van zeven naar zes, maar daar zal het bij blijven.

Wie wordt de tweede partij?

De vraag is dan: wie wordt de tweede partij? Vier jaar geleden was de VVD met afstand de op-één-na-grootste. Die partij zal het nu moeilijker krijgen. D66 zal daar zeker wat van afsnoepen. Dat heeft niet te maken met lokale kracht, maar puur met de landelijke trend dat regeringspartijen het in tijden van crisis voor de kiezen krijgen. De VVD mag hopen op vier van de huidige zes zetels, D66 zal met gemak verdubbelen van twee naar vier.

Het ene zeteltje verlies van het CDA gaat, denk ik, naar Leefbaar Dronten. Misschien pikt de partij nog een zeteltje extra mee en dan kan de partij zomaar de tweede partij van Dronten worden.

Terugkeer van de SP

Dan is er nog de strijd op links. De terugkeer van de SP doet de PvdA volgens mij geen goed. Net als de VVD zal ook de PvdA lijden onder regeringsdeelname. Interessante vraag is: wat doet GroenLinks? Landelijk is de partij sterk in de versukkeling, maar lokaal zouden Paul Vermast en de zijnen garen kunnen spinnen bij het feit dat die partij tegen uitbreiding van Lelystad Airport is en blijft. Of de lokale fractie dat nou wel of niet - met eventueel Haagse hulp - kan tegenhouden, in Biddinghuizen zou GroenLinks toch moeten scoren. Dat maakt dat de spoeling op links dun is. Drie partijen die vechten om vijf, zes zetels.

Rest nog de ChristenUnie. In 2006 scoorde die 9,59 procent, toen goed voor drie zetels. In 2010 scoorde de partij 9,59 procent, toen goed voor twee zetels. Zullen we nu inzetten op 9,59 procent?

Kwetsbaar

Tot slot drie opmerkingen ter verdediging. Ik voorspel slechts op basis van wat ik denk, het gaat hier niet om mijn persoonlijke voorkeur. Ik stel me hiermee kwetsbaar op, want ik kan er volkomen naast zitten. Aan de andere kant: ik word graag verrast. Op naar de uitslag.

Kees Bakker

Zijn er nog kiezers in de gemeente Dronten die twijfelen? Vul dan de stemwijzer in op dronten.kiest.nu.