Kiezers zetten eindsprint in

Flevoland - Het gebruik van de speciale stemwijzers op de website www.kiest.nu voor de gemeenteraadsverkiezingen stijgt. Vooral de afgelopen dagen neemt de deelname aan de kieswijzers voor Lelystad, Dronten en Noordoostpolder aanzienlijk toe.

Enkele dagen voor de verkiezingen van woensdag 19 maart is het gebruik verdubbeld. Maandag 17 maart maakten 464 kiezers gebruik van de stemwijzer van Lelystad. Bij die van de gemeenten Dronten en Noordoostpolder waren dat respectievelijk 345 en 112.

Deze toename lag in de verwachting. Het is een landelijk beeld dat burgers zich vlak voor verkiezingen toch nog extra laten informeren over de standpunten van de politieke partijen en zich laten adviseren door kies- of stemwijzers.

Hoe werkt de stemwijzer?

Nadat bezoekers op een aantal stellingen over lokale politieke zaken hebben gereageerd, rolt er de partij uit die het dichtst bij de door de deelnemer gegeven antwoorden past. Dat gebeurt op basis van de reacties van de politieke partijen uit de gemeente op diezelfde stellingen.

Inmiddels is enkele duizenden malen een stemadvies door de kieswijzers verstrekt.

Zie lelystad.kiest.nu, dronten.kiest.nu en noordoostpolder.kiest.nu.