Berging bommenwerper in Ketelmeer start op 21 april

Dronten - De berging van de bommenwerper in het Ketelmeer start op 21 april. Dat meldt de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht.

Het vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog, een tweemotorige Vickers Wellington, is in 2011 bij baggerwerkzaamheden in het Ketelmeer ontdekt. Het wrak heeft mogelijk nog bommen en vier stoffelijke overschotten aan boord. Daarom wil de gemeente de precieze locatie tot aan de berging geheimhouden.

Vliegtuig was op weg voor een missie

Historisch vooronderzoek heeft aangetoond dat het vliegtuig, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte, op weg was voor een missie. Burgemeester Aat de Jonge: 'Met de berging voegen we een nieuw verhaal toe aan de geschiedenis van Dronten, waar zoveel bommenwerpers zijn neergestort. Bijzonder juist in deze dagen waarin wij ons weer voorbereiden op de meiherdenking'.

Berging uit piëteit met nabestaanden

Burgemeester De Jonge vindt de berging van het wrak van groot belang: 'In de allereerste plaats uit piëteit met de eventuele nabestaanden. Dit staat echt voorop, ook in de overwegingen van de gemeenteraad'. De gemeente Dronten heeft ook al vele jaren een speciale band met Airgunners uit de Tweede Wereldoorlog.

'We bergen ook om de veiligheid op het Ketelmeer met de daar aanwezige vaarroute te waarborgen. Mogelijk heeft het wrak nog munitie aan boord en sommige vliegtuigonderdelen kunnen radioactieve stoffen bevatten', vertelt De Jonge.

Firma Heijmans voert berging uit

De firma Heijmans gaat de berging van de Wellington in het Ketelmeer uitvoeren in opdracht van de gemeente Dronten, onder begeleiding van de bergingsdienst van Defensie.

Om de wrakstukken te reinigen én te bergen, wordt er drijvend materieel op het wateroppervlak geplaatst, waaronder een kraanponton voor grote wrakstukken. Wrakstukken groter dan 8 millimeter worden door defensie beoordeeld en verzameld op de bergingslocatie.

Baggerspecie wat vrijkomt bij de berging wordt gezeefd en opgevangen in beunbakken, evenals spoelwater. Op deze manier wordt er milieutechnisch verantwoord omgegaan met baggerspecie.

Berging kost 430.000 euro

De gemeenteraad van Dronten heeft in september 2013 besloten om ruim 130.000 euro vrij te maken voor de berging. De totale kosten van de berging van het toestel bedragen ruim 430.000 euro. Het Rijk neemt daarvan naar verwachting 3 ton voor zijn rekening. De planning is dat eind april daadwerkelijk met de berging gestart wordt.

Lees ook: Heijmans gaat vliegtuigwrak in Ketelmeer bergen en Dronten wil bommenwerper bergen.