Drukte bij debat in showroom Broekhuis

Dronten – 'Ik laat het hierbij en ik vind dat we allemaal een Opel moeten kopen!' Suzanne Stoop van de PvdA is zich zeer bewust van haar omgeving. Een verkiezingsdebat bij een autodealer, het kan allemaal in Dronten.

Bij Opel Broekhuis stroomde de ruimte maandagavond vol met politici en kiezers. Gewoon, omdat het kan en omdat het moet. Vestigingsdirecteur Martin Blok gaf eerder in deze krant al te kennen lokale politiek belangrijk te vinden. Tel daarbij dat Broekhuis een lokaal bedrijf is. Waarom zou je dan niet je steentje bijdragen aan het politieke debat? De opkomst was groot: zo’n 125 mensen bevolkten de showroom.

Eens

En misschien is het ook eens goed te melden dat de hoge heren en dames politici het over veel eens zijn. Natuurlijk, een debat is er om de verschillen te benadrukken, je wil je ten slotte onderscheiden van de ander, maar overeenkomsten moeten er ook zijn. Anders wordt er nooit geregeerd.

En overeenkomsten zijn er: over bijvoorbeeld de ‘transities’ van het Rijk, waarbij er op de gemeente niet alleen een budget van 60 miljoen euro afkomt (op een begroting van nu 90 miljoen), maar ook verantwoordelijkheden op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning, Awbz en Jeugdzorg. De zorgen daarover zijn groot bij de lokale politici, net als de onduidelijkheid over wat er nou precies van de politiek verwacht wordt en welke verantwoordelijkheden de gemeente krijgt. Maar de wil om het goed te doen wordt ook breed gedragen.

Oneens

Gelukkig zijn er ook verschillen. Zoals over het vliegveld, waar de één mordicus tegen is en de ander onder voorwaarden voor. Of over, om maar eens één van de debatonderwerpen van de avond te noemen, de blauwe zones in Dronten. Het debat in Dronten wordt keurig gevoerd: op inhoud, met respect voor elkaar. Dus als er dan op een gegeven moment populistische geluiden klinken als ‘vrij parkeren overal!’ en ‘weg met die blauwe zones’, zijn er ook partijen die uitleggen waarom die zones er zijn. Want anders worden alle plaatsen nabij de winkels en het gemeentehuis bezet door langparkeerders en moet je als bejaarde, minder-valide of shopper wel erg ver lopen om bij je doel van bestemming te komen.

Waardering

De waardering van de politici en de toehoorders voor de hun geboden kans, een debat bij een lokaal bedrijf, is groot en wordt getoond. Met bijvoorbeeld de grappige oproep van Stoop om allemaal een Opel te kopen. Al was het Martin Blok daar echt niet om te doen.