Krachtige beelden van Yemenitische vrouwen in Wisselwinkel

Lelystad - In de Wisselwinkel in het centrum van Lelystad is een fototentoonstelling te zien van de Yemenitische fotografe Amira al-Sharif.

Kunst als commentator in de samenleving

'Ook in tijden van gemeenteraadsverkiezingen is de wereld groter dan Lelystad. Met deze tentoonstelling komt de functie van kunst als commentator in de samenleving prima tot uiting'. Met deze woorden opende GroenLinks-lijsttrekker Sjaak Kruis zaterdag de fototentoonstelling.

Iris van ’t Bosch had hiervoor in de Wisselwinkel, een 'satelliet' van #Loods32 op bedrijventerrein Noordersluis, ingericht. 'Wij willen kunstenaars in Lelystad verbinden met kunstenaars elders in de wereld', zo verklaarde zij waarom deze tentoonstelling zo goed bij de insteek van de Wisselwinkel past.

Technisch knappe foto's met een dubbel verhaal

De tentoonstelling, die te zien is tot en met 19 maart, kwam er dankzij fotograaf Fred van Welie, die Amira Al-Sharif in Nederland vertegenwoordigt. Hij stond stil bij enkele van de geëxposeerde foto’s: 'Het zijn technisch knappe foto’s, maar vaak zit er wel een dubbel verhaal bij. Twee vrouwen die ogenschijnlijk ontspannen op de vloer met elkaar zitten te praten blijken gevangenen te zijn. De een probeerde na misbruikt te zijn te vluchten en sloeg met de deur, waardoor haar 3-jarige kind stierf. De ander ging haar verkrachters te lijf'.

Internationale Vrouwendag op 8 maart

Een extra aanleiding voor deze tentoonstelling is internationale vrouwendag van 8 maart. Op een bijzondere manier wordt de kracht van vrouwen, ook als zij gesluierd zijn, of zelfs een boerka dragen, getoond. Dat wordt nog eens extra duidelijk in de IKON-reportage die Paul Rosenmöller maakte van Amira Al-Sharif. Ook die is in de Wisselwinkel te zien.

De kunstenares uit Yemen zelf reageerde via Facebook verheugd op dit initiatief haar foto’s te exposeren. Ze toonde daarbij meteen hoe klein de wereld eigenlijk is met haar opmerking: 'Het voelt als of ik er bij ben!'