Veel animo voor schetsen laatste landschapskunstwerk

Emmeloord - De ontwerpschetsen voor het zevende en laatste landschapskunstwerk van Flevoland trokken donderdagmiddag veel belangstelling. De ontwerpen werden in de hal van het gemeentehuis in Emmeloord gepresenteerd.

De ontwerpen van de kunstenaars Paul de Kort en Krijn de Koning werden gepresenteerd door gedeputeerde Jaap Lodders en wethouder Paul Vermeulen. De ontwerpen zijn enkele weken te bezichtigen in het gemeentehuis.

Windpaviljoen

Het werk van Krijn de Koning (het blauwe en groene bouwwerk op de foto's) heet Windpaviljoen en Silent House en is ontworpen voor bij de Rotterdamse Hoek. De kamers, doorkijkjes en ramen van zijn werk genereren en sturen de aandacht naar de natuur: doe er een lijstje 'om' en het is een object.

Kraggen

Het werk van Paul de Korte heet Pier+Horizon: drijvende vegetatiematten (kraggen) aan palen: er gaat van alles op groeien, want de natuur is de baas. De matten 'wijzen' soms naar het land, soms naar het water, net wat de wind doet: de wind is de baas. En de seizoenen zijn de baas over hoe het kunstwerk eruit ziet. Als dit werk wordt uitgekozen, is het voor in het Zwarte Meer bij de Kadoelersluis.

Definitieve keuze

Een definitieve keuze voor een van de kunstwerken wordt in februari door de stuurgroep gemaakt. De stuurgroep bestaat uit bestuurders van de provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder. Adviseurs op het gebied van landschapskunst ondersteunen de stuurgroep hierin.

De stuurgroep legt de keus voor aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie en het college van de gemeente. Zij bekrachtigen de definitieve keuze.

In het oog springend

Flevoland is de provincie van de landschapskunst. Met zes landschapskunstwerken op een klein oppervlakte springt de provincie internationaal in het oog. Hoewel de gemeente Noordoostpolder veel kunstwerken in de openbare ruimte heeft, ontbreekt tot op heden een landschapskunstwerk. De provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder willen gezamenlijk het zevende Flevolandse landschapskunstwerk gaan realiseren in de Noordoostpolder. Dit landschapskunstwerk moet een internationaal visitekaartje voor Flevoland en de Noordoostpolder zijn.

Bijzondere identiteit

Locaties die in aanmerking komen voor het aanleggen van een landschapskunstwerk zijn Rotterdamse Hoek en Zwarte Meer. Deze locaties benadrukken de bijzondere identiteit van de Noordoostpolder.

Krijn de Koning maakte een schetsontwerp voor de locatie Rotterdamse Hoek en Paul de Kort deed dat voor de locatie Zwarte Meer. Beide kunstenaars zijn doordrongen van het bijzondere landschap en geschiedenis van de Noordoostpolder.

Voorgangers

Er is gezocht naar kandidaten die werk kunnen maken dat aansluit op de bestaande collectie en bij de kunstenaars die hen op het gebied van landschapskunst in Flevoland voorgingen. De Koning en De Kort zijn kunstenaars die zich zodanig gespecialiseerd hebben dat ze een grootschalig ‘LandArt-project’ goed kunnen neerzetten.

De overheden steken gezamenlijk 240.000 euro in het kunstwerk. De provincie neemt daarvan 180.000 euro voor haar rekening, de gemeente Noordoostpolder 60.000 euro.

Over dit laatste bedrag neemt de gemeenteraad van Noordoostpolder op 17 februari een besluit. Dit bedrag zal  naar verwachting niet voldoende zijn voor de realisatie van het kunstwerk en moet aangevuld gaan worden vanuit fondsen en bedrijven.

Lees ook: Kunstenaars zitten vol inspiratie voor landschapskunstwerk