Dode wolf Marknesse is opgezet

Marknesse - De dode wolf die vorige zomer bij Marknesse werd gevonden, is inmiddels opgezet en wordt tentoongesteld aan publiek.

Dat bevestigde persvoorlichter Astrid Kromhout van het biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden dinsdag. Het dode dier is tijdens de kerstvakantie opgezet; de klus was vlak voor afgelopen weekeinde geklaard.

Langer doorgewerkt

‘Het was veel werk en we hebben ook langer doorgewerkt’, legt Kromhout uit. ‘Normaal gesproken worden dode dieren bewaard in de collectie, dan laten we de huid drogen en die bewaren dan plat in een lade. Net als de botjes.’

Aangezien de wolf wordt tentoongesteld, moest hij er wel mooi uitzien. ‘De huid was al schoon en voor behandeld om goed te blijven. De huid is om een kunstlichaam gespannen en dat gebeurde deels in het museum.’ Dat gebeurt wekelijks volgens Kromhout, maar ‘de wolf was heel bijzonder omdat iedereen daar wel van heeft gehoord’.  Het was dan ook heel druk. ‘Er werden veel vragen gesteld.’

Tevreden

Naturalis is tevreden over het resultaat. ‘Hij ziet er mooi uit, de huid is mooi gespannen en hij heeft glazen ogen.’

Vanaf 2017 verhuist Naturalis naar een nieuwe locatie. Dat pand moet nog worden gebouwd. Het is nog niet duidelijk waar de wolf tot die tijd is te zien.

Kogelgaten

Het dier werd vorige zomer langs de Uiterdijkenweg bij Marknesse gevonden en uit DNA-onderzoek bleek dat het inderdaad om een wolf ging. Later werden kleine kogelgaten en -resten aangetroffen. Uit nader onderzoek van de Universiteit van Utrecht en Naturalis blijkt dat het dier mogelijk toch is doodgeschoten en neergelegd. Wolven in Nederland meldde dat het voor het eerst in anderhalve eeuw was dat er weer een wolf in Nederland werd gesignaleerd.

Fotoreportage

Marga Maille maakte een tweedelige reportage over het opzetten van de wolf van Marknesse. Bekijk deel 1 en deel 2 van deze prepareer-reportage.

Lees hier het dossier over de wolf van Luttelgeest.