Politiek praat na verkiezingen over zondagsopening

Dronten - Een nieuwe gemeenteraad mag zich na de verkiezingen, maart volgend jaar, uitspreken over eventuele verruiming van de zondagsopening.

De PvdA stelde donderdag de discussie hierover te willen voeren, maar de VVD wenst zich te houden aan de coalitieafspraken. En die afspraken staan verruiming in de weg.

Het was een dappere poging van PvdA’er Roy Breederveld om de VVD uit de tent te lokken. Tijdens het lezen van een voorstel had hij zich verbaasd over het feit dat de VVD de zondagsopening van winkels zo wil laten als die nu is. Een liberale partij wil het toch zeker aan winkeliers zelf overlaten of de winkel op zondag open gaat of niet, zo vroeg Breedeveld zich af.

Kleine wijziging

Aanleiding voor de opmerkingen van de PvdA’er was een kleine wijziging in de verordening inzake de winkeltijden, die op de agenda stond. Breederveld wilde echter wel een grotere wijziging zien. De huidige regering heeft het namelijk mogelijk gemaakt dat winkels alle zondagen open mogen, niet alleen tijdens twaalf feest- en/of bijzondere dagen. Gemeentes mogen dat zelf bepalen. ‘Het college wil dit overlaten aan de raad of en hoe de nieuwe wet wordt toegepast. Nou, wij willen het debat nu wel aangaan,’ aldus Breederveld.

VVD-fractievoorzitter Bernd Rosing liet zich niet uit de tent lukken. ‘Wij houden ons aan de coalitieafspraken. Wij zijn een betrouwbare partner, dus wij praten er pas na de verkiezingen over.’ Coalitiepartner CDA is tegenstander van de zondagsopening.

Emoties

GroenLinks schaarde zich achter de PvdA. ‘De VVD is kennelijk bang voor het oordeel van de kiezer hierover. Wat ons betreft kan de principiële discussie hierover volgende maand gevoerd worden,’ aldus voorman Paul Vermast. Rosing liet zich niet vermurwen. ‘Wij gaan op dit moment over dit onderwerp geen discussie aan.’

De zondagsopening is trouwens wel discussiepunt. De gemeente hield onlangs een avond over het onderwerp. Het college wilde onder ondernemers en burgers peilen hoe daarover gedacht wordt: moeten de winkels elke zondag open of moet dat worden beperkt tot een aantal zondagen per jaar? Getuige de verschillende reacties die avond wordt daar verschillend over gedacht en lopen de emoties bij het onderwerp hoog op. Verschillende ondernemers liepen die avond boos weg.

Volgens wethouder Paul Gach is dat laatste ook een reden zorgvuldig om te gaan met deze discussie en geen overhaaste besluiten te nemen. ‘Het besluit van de regering is deze zomer genomen. Doorgaans bereiden wij de winkelverordening in september/oktober voor, zodat ondernemers zich er ook op voor kunnen bereiden. Zij willen ook de tijd hebben om zich voor te bereiden op de inzet van personeel en reclamecampagnes. Daarom proberen we dit zo vroeg mogelijk in het oude jaar voor het nieuwe jaar te regelen. Wij hebben gemeend duidelijkheid te moeten scheppen over 2014, of een gedeelte daarvan, dat is aan de nieuwe gemeenteraad. Dat is wat ondernemers van ons vragen.’

Sinds jaar en dag

De poging van de PvdA de VVD uit de tent te lokken had donderdag in ieder geval wel tot gevolg dat partijen zich vooralsnog uitspraken over de zondagsopening. D66 is voor. ‘Wij zijn al sinds jaar en dag van mening dat je dit moet overlaten aan ondernemers,’ aldus Olga Nijmeijer. ChristenUnie is, net als het CDA, tegen verruiming van de openingstijden. Leefbaar Dronten, gedoogpartner van het huidige college, schaarde zich achter de VVD. ‘Ook wij houden ons aan de afspraak,’ zei Jan Ammerlaan.