Peter Brands: 'De hele wereld wil het bureau hebben’

Urk - Nog even en dan komt de grootste wens van Peter Brands van Urk uit: eind november komen tweehonderd computerbureaus op de markt, waar hij een belangrijke rol bij heeft gespeeld.

‘Dat vereeuwigt je naam wel’, zegt Brands, die in de casemodding-business al een paar jaar wereldberoemd is als L3P.

In de woonkamer van de 33-jarige Urker is ‘ie prominent aanwezig: een groot zwart, blauw en groen verlicht, watergekoeld computerbureau. Brands heeft het vier jaar geleden zelf uitgedacht en vervaardigd met vriend Bertie Kramer. Niet wetende dat hij met zijn idee een regelrechte hit in handen had, die nu op grotere schaal wordt vervaardigd in China.

Hardware-freak

Op 14-jarige leeftijd begon Brands met spelletjes spelen op de computer. Twee jaar later werd dat online-gamen. ‘In die tijd gold: hoe sneller je computer, hoe beter je was’, zegt hij. Dus werd hij een hardware-freak. Elke twee maanden verving hij wel een onderdeel in zijn pc-kast. Bijna vijf jaar geleden kocht hij een heel nieuw systeem. De luchtgekoelde pc maakte echter teveel herrie en Brands stapte over op waterkoeling. ‘Maar zodra waterkoeling je hobby wordt, blijf je sleutelen.’

De een sleutelt aan zijn auto en de ander aan een scooter. Brands doet het met zijn pc. Die kast die op de grond stond, moest steeds op de keukentafel worden getild om eraan te kunnen werken. ‘Dat was niet handig. En toen zag ik op internet een bureau met een computer erìn. Je hoeft alleen het blad eraf te tillen om te kunnen sleutelen.’ Het was alsof Brands thuis kwam: hij werd verliefd en ging aan de slag om er zelf een te maken.

Niet goed snik

Brands postte zijn vorderingen op een Nederlands forum. Daar was iedereen laaiend enthousiast. Hij kreeg de tip om internationaal te gaan. Het werk trok wereldwijd ontzettend veel kijkers en sponsoren meldden zich aan. Maar thuis op Urk verklaarden ze hem voor gek. ‘Mijn vrouw werkte toen in de visverwerking en wilde het bureau als werkbank gebruiken’, lacht Brands. ‘Iedereen dacht: hij is niet goed snik.’

De Urker sleepte prijs na prijs in de wacht en plaatjessites en beeldblogs crashten herhaaldelijk wegens de vele nieuwsgierige mensen. ‘Het is wel drie keer viraal gegaan’, zegt Brands. ‘De hele wereld wilde het bureau hebben.’ Maar Brands was alweer in de machinekamer aan het werk, met het vet aan de handen, want in eerste plaats is hij scheepsmonteur.

Red Harbinger

Twee jaar geleden werd Brands benaderd door een Texaan die een bedrijf wilde beginnen in dit soort computerbureaus en andere pc-kasten. Daar had hij de hulp van de Urker bij nodig en het bedrijf Red Harbinger was geboren. Nu, vele prototypes, berekeningen en mail-uren later, is het dan zover. Op dit moment wordt in China hard gewerkt aan de eerste tweehonderd bureaus, die casco worden geleverd zodat ieder ze naar eigen smaak kan inrichten. ‘In mijn eentje had ik dit niet kunnen doen’, zegt Brands. ‘Dit was mijn kans om er mee verder te gaan.’ En misschien, heel misschien, leveren alle inspanningen van de Urker dan eindelijk wat op.