'Kwestie van tijd voordat de wolf ècht naar Nederland komt'

Bant - 'Jammer dat het verhaal deze wending heeft gekregen', zo reageert boswachter Harco Bergman van het Kuinderbos op het nieuws dat de 'wolf van Luttelgeest' is doodgeschoten in Polen en gedumpt in de polder. 'Ik vind het maar een apart verhaal'.

De boswachter reageert liever nog niet op het nieuws dat donderdagmiddag is bevestigd door de Universiteit van Utrecht. Eerst wil hij meer over het nader onderzoek weten. 'Het is toch vreemd dat ze het dier eerst helemaal over de kop hebben gehaald en niets hebben gezien dat erop wees dat het was doodgeschoten, en nu opeens wel?'.

Uitwerpselen

Ook over de wolvenuitwerpselen die onder andere in het Kuinderbos zijn aangetroffen, wordt nu niet gerept. Een dode wolf laat geen drollen achter. Bergman wil daar ook graag het fijne van weten.

Wolvenplan

De wolvin mag dan misschien niet op eigen houtje naar de polder zijn gelopen, de boswachter verwacht nog steeds dat haar soortgenoten niet lang meer op zich laten wachten. Hij kijkt dan ook uit naar het wolvenplan van Alterra, dat in november wordt verwacht. 'Wolven zijn al dichtbij de landsgrens gezien. Dat ze ooit naar Nederland komen, is wel zeker. Het is een kwestie van tijd'.

Wilderniswandeling

De wilderniswandelingen in het Kuinderbos, geïnspireerd door de komst van de wolf, gaan wat Bergman betreft ook gewoon door. Begin volgend jaar verwacht hij van start te kunnen gaan. 'Eerst gaan we nog een proefwandeling maken'. De wandelingen gaan niet over de paden, maar dwars door het bos. 'Deelnemers moeten ook door het water, en moeten wellicht een vlot bouwen om naar de overkant te komen of een deel met een touw afleggen. Het worden spannende wandelingen.'