Universiteit bevestigt: 'Kogelgaten in wolf Luttelgeest'

Luttelgeest - In de overblijfselen van de wolf van Luttelgeest zijn kleine kogelgaten en kogelresten aangetroffen. Uit nader onderzoek van de Universiteit van Utrecht en Naturalis blijkt dat het dier mogelijk toch is doodgeschoten en neergelegd.

Het nader onderzoek vond plaats om met absolute zekerheid de doodsoorzaak en herkomst van het dier vast te kunnen stellen. Er is een CT-scan en röntgenfoto van het kadaver van de wolf gemaakt. 'Bij bestudering van die scan en röntgenfoto bleken er op twee plaatsen afwijkingen in het  beeld te zitten die eerder bij de onthuiding niet waren opgemerkt', meldt de Universiteit van Utrecht.

Kleine kogelgaten

Bij onderzoek aan het skelet werden kleine restanten van de mantel en de centrale loodinhoud van een kogel gevonden. De onderzoekers hebben het skelet voor de tweede maal onderzocht. Na inspectie van de inmiddels deels geprepareerde huid, werden analoog aan deze plaatsen kleine kogelgaten gevonden.

Tijdens de eerste sectie en de daarop volgende persbijeenkomst in Naturalis is geconstateerd dat het dier een ernstig trauma aan de kop had dat waarschijnlijk was veroorzaakt door een aanrijding. In de maag waren resten van een bever aangetroffen hetgeen er op duidde dat het geen uit gevangenschap ontsnapt dier was.

Bever uit Polen

'De resten van een bever die in de wolvenmaag zijn gevonden zouden afkomstig zijn van een dier uit Polen', berichtte het Vara-programma Vroege Vogels eerder vandaag. 'Dat kan alleen verklaard worden als de wolf in Polen is neergeschoten en op nu nog onduidelijke wijze naar ons land is getransporteerd'.