Heijmans gaat vliegtuigwrak in Ketelmeer bergen

Dronten - Heijmans gaat in opdracht van de gemeente Dronten het vliegtuigwrak bergen dat op de bodem van het Ketelmeer ligt.

Voor de berging van de Wellington bommenwerper wordt de expertise van Heijmans Bodemspecialismen en de kennis van De Vries & van de Wiel samengebracht.

Heijmans brengt kennis in met betrekking tot Opsporen Conventionele Explosieven (OCE). De medewerkers van Heijmans hebben al eerder vliegtuigbergingen uitgevoerd, waaronder in Wilnis en Hank. De Vries & van de Wiel beschikt over varend materieel en heeft in het verleden al baggerwerkzaamheden verzorgd in het Ketelmeer. De bundeling van kennis heeft geresulteerd in een succesvolle aanbieding die door de gemeente als beste is beoordeeld.

Explosieven in het wrak

Het bergen van het vliegtuigwrak is geen eenvoudig werk. Historisch vooronderzoek heeft aangetoond dat het vliegtuig, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte, op weg was voor een missie. Er kunnen dus nog explosieven in het wrak aanwezig zijn. Daarnaast dient rekening te worden gehouden met specifieke milieuomstandigheden omdat sommige vliegtuigonderdelen radioactieve stoffen bevatten. Ook wordt rekening gehouden met het aantreffen van stoffelijke overschotten van bemanningsleden.