Nuon Solar Team absoluut recordhouder zonnerace

Adelaide - Het Nuon Solar Team heeft vandaag de World Solar Challenge 2013 gewonnen. Het team won de zonnewedstrijd in Australië al vier keer eerder en is met deze vijfde titel nu absoluut recordhouder.

In de spannende finale werd Tokai University uit Japan verslagen. Zij moeten nu de wereldtitel inleveren die ze in 2009 van het Nuon Solar Team afpakten. De World Solar Challenge wordt elke twee jaar gehouden. Het studententeam van de Technische Universiteit Delft deed nu voor de zevende keer mee met de in Lelystad gebouwde en geteste Nuna7.

Stukgereden

‘De Japanners hebben zichzelf stukgereden gisteren op onze snelheid’ vertelt coureur Leslie Nooteboom die zonnewagen Nuna7 over de finishlijn in Adelaide reed. Hij vervolgt: ‘Zij wilden ons blijkbaar gister per se bijhouden en hebben toen hun batterijen helemaal leeg gereden. Omdat vandaag de zon niet scheen kregen ze niets meer binnen en stonden ze langs de weg stil om bij te laden. We begonnen vanochtend met een flinke voorsprong en die hebben we niet meer uit handen gegeven’.

Geheim wapen

Het geheime wapen van Nuna7 waren de concentrators: bakken met lenzen en daaronder kleine maar super efficiënte zonnecellen. Die werden gebruikt om extra te laden als de auto stilstond. Dit heeft het Nuon Solar Team voldoende extra energie opgeleverd om de aartsrivaal Tokai voor te blijven. Nuna7 is de eerste vierwielige zonneracer van het team en moest daarom helemaal opnieuw ontworpen worden. Vandaag is gebleken dat het Nuon Solar Team de juiste keuzes heeft gemaakt.

Tijdens de tweejaarlijkse World Solar Challenge rijden zonneraceteams 3000 kilometer door Australië van Darwin naar Adelaide.

Trots

Het college van Lelystad en City Marketing Lelystad feliciteren het Nuon Solar Team met het behalen van hun vijfde titel in de World Solar Challenge 2013. Wethouder Wout Jansen: 'Een topprestatie. Deze overwinning toont aan dat innovatie en duurzaamheid een succesvolle combinatie zijn. Zonne-energie als bron voor elektriciteit en mobiliteit is nog steeds verder te ontwikkelen. Een duurzame ontwikkeling die ook voor de Lelystadse samenleving van belang is als we kijken naar onze ambitie voor een schone en duurzame leefomgeving. Ik ben zeer trots op het feit dat de zonnewagen Nuna7 in Lelystad is gebouwd'.