Nuon Solar Team en Tokai vechten om raceminuten

Adelaide - Op de vierde en voorlaatste racedag van de De World Solar Challenge 2013 ging de strijd tussen het Nuon Solar Team en Tokai vooral om het afsnoepen van raceminuten. Beide teams kampten met sterke zijwind en daardoor extra bandenslijtage.

De in Lelystad gebouwde Nuna7 hield zich onder de zware omstandigheden uitstekend en wist haar voorsprong op Tokai nog iets te vergroten naar 30 minuten. Het team stopte om 17.00 uur op slechts 123 km van de finishlijn in Adelaide.

Irritante sprinkhaan

Beide teams verloren vandaag minuten, vooral door hoge slijtage van de banden. “Er stond vandaag een hele sterke zijwind, soms zelfs windkracht 6. Dat kan Nuna7 prima aan maar je moet vooral na luwtes, bijvoorbeeld door bomen, heel goed opletten”, vertelt coureur Leslie Nooteboom na zijn etappe. Hij had ook nog te kampen met een extra handicap: tijdens zijn rit zat een 5 centimeter grote en zeer irritante sprinkhaan in de kleine cockpit.

Bandenwissels

Het Nuon Solar Team moest vanwege de bandenslijtage één keer stoppen met een lekke band, wat drie minuten tijd kostte. Bij de Control Stop erna verving het team preventief ook de andere voorband en dat kostte nog eens anderhalve minuut tijd. Maar ook het Japanse team stond vijf minuten stil langs de weg en verving banden bij hun Control Stop. Het verschil tussen de teams liep uiteindelijk iets op tot vijftig kilometer ofwel dertig minuten aan het einde van de dag.

Finish in zicht

De teams houden elkaar tot in Adelaide scherp in de gaten en weten precies wanneer de ander raceminuten inloopt of verliest. Morgen racet het team nog 127 km naar de tijdfinish aan de rand van Adelaide, waar het team rond 02:00 uur Nederlandse tijd hoopt aan te komen. Die finishlijn is bepalend voor de einduitslag. Daarna worden alle solarteams feestelijk onthaald in het centrum van de stad, waar de ceremoniële finish is.

Tijdens de tweejaarlijkse World Solar Challenge rijden zonneraceteams 3000 kilometer door Australië van Darwin naar Adelaide. 38 teams van over de hele wereld doen mee in drie verschillende klassen.  Het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft doet voor de zevende keer mee. Vier keer eerder wist het team de World Solar Challenge te winnen.