Nuon Solar Team behoudt koppositie in zonnerace

Lelystad - De eindstrijd om de wereldbeker zonneracen is maandag losgebarsten. Deze gaat tussen de nummers één en twee van de World Solar Challenge 2011. Dit zijn regerend kampioen Tokia University en het Nuon Solar Team.

Het Nuon Solar Team heeft de gehele tweede dag van de World Solar Challenge 2013 geracet op koppositie. Het team van Tokai University uit Japan rijdt op de tweede plaats. De racedag begon met wat opstartproblemen voor het Nederlandse team met hun in Lelystad gebouwde Nuna 7. Daardoor kon Tokai ruim 10 minuten inlopen.

Beide teams hebben gekozen voor een asymmetrische auto en de meest efficiënte zonnepanelen. Daarnaast gebruikt het Nuon Solar Team zogeheten concentrators om tijdens een Control Stop extra energie binnen te halen.

Goede keus

De keuze voor een asymmetrische auto is dus de goede keus geweest. De nummers een en twee hebben allebei hun coureur niet in het midden maar aan de zijkant. Omdat alle zonneauto’s nu vier wielen moeten hebben, begon iedereen aan een nieuw ontwerp.

Tijdens de laatste Control Stop in Ti Tree was het verschil tussen het Nuon Solar Team en Tokai University ruim zes minuten. Het team is nog een paar kilometer doorgereden en kampeert vannacht langs Stuart Highway bij kilometerpaal 1364. Op dit moment is ruim 1300 kilometer verreden van de 3000 kilometer lange race op zonne-energie van Darwin naar Adelaide in Australië.

3000 kilometer

Tijdens de tweejaarlijkse World Solar Challenge rijden zonneraceteams 3000 kilometer door Australië van Darwin naar Adelaide. 38 teams van over de hele wereld doen mee in drie verschillende klassen.

Het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft doet voor de zevende keer mee. Vier keer eerder wist het team de World Solar Challenge te winnen.