Dronten wil bommenwerper bergen

Dronten – De gemeenteraad van Dronten staat unaniem achter het plan de Wellington bommenwerper die in het Ketelmeer ligt te bergen.

‘Het is een groot bedrag, maar we hebben ook een morele plicht richting de nabestaanden en de veiligheid in het gebied,’ verwoordde fractievoorzitter Bernd Rosing van de VVD donderdag het gevoelen van de raad.

De bergingsoperatie kost ruim 450.000 euro. Het Rijk betaalt 70 procent van dat bedrag. ‘Dat hebben we zwart op wit, ongeacht wat we in het vliegtuig vinden’ zei burgemeester Aat de Jonge donderdag. Dat gebeurt op basis van de ‘bommenregeling’: de Wellington heeft waarschijnlijk nog bommen aan boord. Daarnaast zou er nog een kleine hoeveelheid olie, asbest en mogelijk radioactief materiaal aanwezig zijn.
De PvdA zou graag zien dat iets van het wrak voor Dronten bewaard blijft, bijvoorbeeld in combinatie met het gemeentelijk monument van de propeller van de Lancaster voor het gemeentehuis. De partij vroeg de burgemeester of dat mogelijk is. ‘Dat weten we nog niet,’antwoordde Aat de Jonge, ‘we weten nog niet wat er boven water komt. En dat zal eerst naar het Nieuw Land Erfgoedcentrum gaan. Maar u kent mij goed genoeg om te weten dat ik me tot het uiterste in zal spannen om iets zichtbaar te maken voor Dronten, daarin gesteund door het 4 mei comité.’
In het wrak liggen mogelijk nog stoffelijke resten van de bemanning. D66 wilde donderdag weten wat daar de procedure voor is. ‘Als dat zo is, melden we dat eerst bij de Engelse ambassade. Dan zijn er allerlei varianten mogelijk, afhankelijk van hoeveel waarde men er aan hecht. Repatriëring, een herbegrafenis in Engeland. Eén van de bemanningsleden is toentertijd aangespoeld. Die is in Amsterdam begraven.’

Het wrak is vermoedelijk een tweemotorige Wellington bommenwerper, die op weg naar het uiteindelijke doel is neergestort in de Tweede Wereldoorlog.