Urker monumenten gratis te bezichtigen

Urk - Het is zaterdag 14 september Nationale Monumentendag. Urk doet mee met onder andere de vuurtoren en het Kerkje aan de Zee. Ook de monumentale Urker Bethelkerk is dan gratis te bezichtigen. De kerk is open van 10.00 tot 17.00 uur.

Ook is het gerestaureerde Meere-orgel te bezichtigen. Niet alleen dat, het orgel is ook te bespelen. Tot besluit van deze Monumentendag zal de Urker organist Jacob Schenk een concert geven op het orgel. Het concert begint om 19.30 uur.

Afgelopen zomer werden acht inloopconcerten gegeven op het Meere-orgel. Ook toen was het Jacob Schenk die de reeks opende met een bespeling. De inloopconcerten mogen, met een gemiddelde van meer dan honderd bezoekers per middag een groot succes genoemd worden. De toegang is zaterdag 14 september vrij. Wel wordt een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Aanvullende studies

Jacob Schenk (Urk, 1973) studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het ArtEZ Conservatorium bij Harm Jansen, Jos Vermunt en Jos Leussink, met bijvakken piano en zang. Aanvullende studies volgde hij bij Harald Vogel (orgel) en Matthijs Verschoor (piano). Ook bekwaamde hij zich in het panfluitspel bij Nicolae Pirvu.

Hij maakte concertreizen naar Zwitserland, Israël, Canada, België, Duitsland, Engeland en Schotland waar hij als koorbegeleider, als dirigent en solistisch optrad. Als dirigent dirigeerde hij verschillende cantates en het Weihnachtsoratorium van Bach, het Requiem van Bruckner, Exultate Jubilate en Te Deum van Mozart. Hij werkte samen met artiesten en orkesten van internationale naam en faam, onder wie Jan Vayne, Nicolae Pîrvu, het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en Barokorkest Florilegium Musicum.

Vanaf 10.00 uur zijn bij Tourist Info (VVV-winkel) diverse wandel- en fietsroutes gratis verkrijgbaar. De monumentenroute voert door het pittoreske gedeelte van Urk en langs alle monumenten die op deze dag grotendeels gratis te bezichtigen zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de Open Monumentendag.