Nog geen duidelijkheid in zaak moord Lijzijde

Dronten - Het kan nog wel even duren voor er uitspraak wordt gedaan in de zaak tegen een 68-jarige Drontenaar, die verdacht wordt van de moord op zijn 67-jarige vrouw afgelopen december aan de Lijzijde in Dronten.

De rechtbank in Lelystad heeft bepaald dat de verdachte moet worden onderzocht door een psycholoog met Turkse achtergrond.

Daarom werd de inhoudelijke behandeling van de zaak dinsdag uitgesteld. De man werd eerder voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum (PBC) gestuurd, maar speelde daar geen open kaart. Volgens zijn raadsman omdat hij de deskundigen niet vertrouwde. Hij denkt dat de man bij een psycholoog met een Turkse achtergrond meer loslaat. Bovendien vindt hij dat zo'n deskundige beter kan onderzoeken in hoeverre de culturele achtergrond invloed heeft gehad op de steekpartij. 'Hij kan adviseren of het met eerwraak te maken had of niet'.

Kaken stijf op elkaar

De verdachte hield tijdens de zitting grotendeels zijn kaken stijf op elkaar, maar wilde wel één ding kwijt: 'Er speelde al 22 of 23 jaar een kwestie en die werd die dag bekend gemaakt'. Bij de politie had hij gezegd niets van de steekpartij te weten en in het PBC uitte hij zich amper. Deskundigen concludeerden dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was en adviseerden tbs met voorwaarden op te leggen. Hoewel de aanklaagster liet weten niet tot zo'n eis te komen en zich verzette tegen uitstel van de zaak, vond de raadsman dit nodig. Hij meende dat er uit het nieuwe onderzoek een heel andere conclusie kan komen.

De Drontenaar zou zijn vrouw op 23 december 2012 in hun woning aan de Lijzijde hebben doodgestoken. Na een alarmerend telefoontje namen agenten een kijkje in het huis, waar ze het lichaam vonden. Meer wordt mogelijk op 5 november bekend. Dan komt de zaak weer voor de rechtbank.