Historische werf Metz wordt Scheepswerf Hoekman

Urk - Werf Metz op Urk gaat vanaf 1 september verder onder de naam Scheepswerf Hoekman. De gemeente heeft overeenstemming bereikt met de directie van Hoekman Shipbuilding over de verhuur van de historische werf.

Daarmee gaat een duidelijke wens van de gemeente Urk in vervulling om de werf als werf te behouden. Vandaag wordt de huurovereenkomst door beide partijen ondertekend en is de verhuur een feit. Vanaf 1 september wordt de werf in gebruik genomen onder de naam 'Scheepswerf Hoekman'.

Vijf jaar

De gemeente Urk en Hoekman Shipbuilding hebben overeenstemming bereikt over een huurcontract voor vijf jaar. Na die periode is er zowel de mogelijkheid om het huurcontract voor opnieuw vijf jaar te verlengen of de werf onder bepaalde voorwaarden te kopen. De gemeente heeft bij verkoop wel het recht van eerste terugkoop bedongen om daarmee het behoud van werfactiviteit te garanderen.

Achterstallig onderhoud

De komende periode wordt de werf stap voor stap in gebruik genomen. Vanuit de binnenvaart is echter al de nodige belangstelling bekend voor het uitvoeren van een werfbeurt. Langzamerhand zal het vertrouwde beeld van een in bedrijf zijnde werf weer terug keren in het havengebied. Voor de korte termijn zal eerst het nodige achterstallig onderhoud uitgevoerd moeten worden. In dat kader zal er waarschijnlijk gebaggerd moeten worden in de havenkom voor de werf en ook heeft de torenkraan een grote onderhoudsbeurt nodig.

Wethouder Ben Visser is blij dat hij dit dossier nog voor zijn vertrek heeft kunnen afronden. 'Ik ben content met een partner als Hoekman Shipbuilding. Een betrouwbare stabiele partner met een diepgewortelde positie en historie in de Urker maritieme sector. Het college heeft er alle vertrouwen in dat ze deze voor hen nieuwe activiteit van de grond krijgen. We behouden hiermee het voor Urk zo karakteristieke cultuurhistorische beeld in de haven, en geven de maritieme werkgelegenheid tegelijk een impuls'.

'Mooie toevoeging'

Directeur Klaas Hoekman van Hoekman Shipbuilding heeft veel zin om aan de slag te gaan met de werf. 'Het is voor ons een mooie toevoeging op onze bedrijfsactiviteiten. Met de werf kunnen we veel in eigen hand houden en onze klanten nog beter van dienst zijn. We zijn blij met deze uitdaging'.