Kunstenaar is creatief met zwerfvuil

Lelystad - Een beetje een vreemde vogel is het wel; Ben-Art. Hij maakt kunst van zwerfvuil, voornamelijk blikjes energydrink. Hij geeft zijn creaties een naam en post ze op zijn Facebookpagina. 'Je mag me best voor gek verklaren', zegt hij lachend.

De Lelystedeling wil aandacht vragen voor het zwefvuilprobleem in Lelystad. Hij kwam op het idee voor zijn ‘project’ toen hij vorig jaar op vakantie was in Sicilië. Al zwemmend in de zee verzamelde hij drie vuilniszakken vol plastic. En in Lelystad is dat niet anders. Volgens hem levert een wandeling van een paar honderd meter zomaar een paar tassen blikjes en talloze weedzakjes op.

Grasveld

‘Vooral AA-drank, Cola en energiedrank is populair’, zegt hij. ‘Met mijn kunst wil ik mensen ervan bewust maken dat het belachelijk is om op de grond te gooien.’ Hij staat bij een grasveld in de buurt van de SGL, een plek waar veel vuil te vinden is. Bij een boom plaatste hij een kunstwerk, Indiaan Blikking Red Bull genaamd, van energiedrankblikjes.

‘De indiaan heeft een hangplek gekozen waar veel te leren is’, zegt Ben-Art. ‘De gemeenschap van leerlingen die hier naar school gaan heeft, over het algemeen, de milieuvraagstukken hoog in het vaandel staan. Het valt me op dat deze generatie van leerlingen het goed vóór heeft met de natuur. Wat kleur betreft. De toevoegingen aan de natuur is kleurrijk, maar niet echt milieuvriendelijk. Gooi op weg naar school de blikjes niet in het bos. De natuur is echt wel mooi van zichzelf.’ Zijn creatie is inmiddels verwijderd.

Fantasie

Evenals zijn van Goghkunstwerk bij het Zilverpark. Hij plaatste er tien blikjes, waarin zonnebloemen groeiden. Over het hoe en waarom schreef hij een tekst en plakte het eronder. Ben laat zijn fantasie de vrije loop. Zo memoreert hij over rollend blik over straten, ‘gevleugelde Redbulls’ en ‘Beer Heineken’.

Het lijkt net een personage in een aflevering van Jambers. Want in zijn ‘gewone’ leven heeft hij een ‘normale’ baan. Wanneer hij door de Zuiderzeewijk en het centrum loopt, ontpopt hij zich tot een bijzondere kunstenaar. Hij draagt een zwarte leren broek, een zwart overhemd met middeleeuwse franjes en een zwarte Rembrandpet, dat (als verwijzing naar Van Gogh) een oor bedekt. Op zijn neus draagt hij een grote zonnebril.

Herdenkingen

Hij vertelt dat hij een van de eerste bewoners van de Zuiderzeewijk was. Hij snapt niet dat er mensen zijn die de stad zo vervuilen. Tijdens zogenaamde kunstzinnige herdenkingen spreekt hij de wens uit dat bewoners van deze aarde wat meer op zullen letten wat ze achterlaten. ‘Niet alle wegwerpmaterialen zijn een aanwinst voor het milieu’, zegt hij.

Wat zijn volgende creatie wordt, weet hij nog niet. ‘Mensen die het leuk vinden, kunnen mijn verhalen volgen via Facebook (Ben-Art). Hier plaats ik foto’s van mijn kunstwerken'. Hij benadrukt dat het een tijdelijk kunstproject is.