Grootste windpark van Nederland krijgt vorm

Creil - De eerste heipaal van het windpark aan de Noordermeerdijk in Creil is woensdagmiddag de grond in gegaan. De paal van 25 meter lang is de eerste van 66 palen die voor de eerste molen nodig zijn. Per molen wordt tien dagen geheid.

De wethouders Andries Poppe en Willy Schutte van gemeente Noordoostpolder gaven het startsein aan de machinist van de heimachine. De lange paal werd zonder problemen en met indrukwekkende precisie de grond in geslagen. Het grootste windpark van Nederland krijgt vorm.

NOP Agrowind bouwt 26 windmolens op het land langs de Noordermeerdijk en de Westermeerdijk in de Noordoostpolder. Deze molens maken onderdeel uit van Windpark Noordoostpolder, dat bestaat uit 86 windmolens op het land en in het water.

De werkzaamheden werden gemonitord door diverse deskundigen, onder andere van Waterschap Zuiderzeeland. Zij houden de heiwerkzaamheden goed in de gaten omdat ze plaatsvinden in de beschermingszone van de polderdijk.

Het heiwerk aan de binnenzijde van de dijk is omstreden. Volgens het actiecomité Urk Briest brengt het de dijk in gevaar. 'Temeer omdat eerdere graafwerkzaamheden al voor problemen zorgden', aldus het actiecomité dinsdag.