Vollenhoofse voorkomt destructie mysterieuze wolf

Vollenhove/Marknesse – Ze is er nog verbijsterd over, Janneke van der Linde uit Vollenhove. Dankzij haar foto werd de onlangs gevonden wolf bewaard gebleven voor wetenschappelijk onderzoek.

Op 4 juli werd in de berm van een weg bij Luttelgeest een dood dier aangetroffen dat op een wolf leek. Janneke van der Linde kwam 's morgens om negen uur langs de plek waar het dode dier lag. 'Om zeven uur had een buurtbewoner het dier al zien liggen en werd iedereen in de buurt met een herdershond gebeld. Maar niemand miste z'n hond.'

'Ik heb meteen een foto genomen van het dier. Thuisgekomen heb ik aan het eind van de middag de foto naar WolvenInNederland gestuurd en die heeft toen de gemeente Steenwijkerland gebeld om het dier op te halen. In Steenwijk lag het nog in de koelcel. Zo heeft Leo Linnartz van WolvenInNederland het kadaver van de dode wolf van destructie kunnen redden.'

Geen destructie

De gemeente Steenwijkerland was voordat wetenschapper Linnartz Janneke van der Linde belde, al geïnformeerd door een inwoner van Steenwijkerland dat er een op een wolf lijkend dood dier was aangetroffen in Luttelgeest. 'Toen is een medewerker van de gemeente ernaar toe gereden en was daar met een medewerker van de provincie. Die dacht ook aan mogelijk een wolf en belde Alterra. Het kadaver van de wolf is toen in Steenwijk in een aparte koelcel gelegd om te onderzoeken. Een destructie was daarom absoluut niet in beeld’, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Raszuivere wolf

De dode vrouwtjeswolf blijkt een raszuivere wolf te zijn. Waarschijnlijk komt het dier oorspronkelijk uit Oost-Europa. Het is bovendien (tamelijk) waarschijnlijk dat de wolvin uit eigen beweging naar Nederland is gekomen en hier een tijdje heeft verbleven, maar nader onderzoek moet daar uitsluitsel over geven.

Dat zijn de belangrijkste conclusies die Dutch Wildlife Health Centre, Naturalis Biodiversity Center en Alterra Wageningen UR hebben getrokken op basis van onderzoek van het kadaver en aangetroffen keutels in het Kuinderbos.

De wolf is waarschijnlijk aangereden door een auto. Of ze daarvoor enige tijd in ons land is verbleven moet nader onderzoek nog uitwijzen. In elk geval vertoonde het kadaver geen sporen van transport naar Nederland.