Tweemaster Bounty biedt unieke zeilervaring

Lelystad - Majestueus ligt de Bounty aan het einde van de pier in Bataviahaven in Lelystad. De enige tweemaster met dwarsgetuigde zeilen. De loopplank ligt uit en schipper Alex van Klaveren verwelkomt de passagiers die meegaan op de familiedag.

De gasten wacht een bijzondere ervaring: vier uur lang zeilen op het Markermeer met één van de mooiste vierkant getuigde schepen van Nederland. De weersomstandigheden zijn schitterend. De zon schijnt en er is wind. Echt zeilweer.

Alex stelt zich voor aan zijn gasten, waarvan de meeste geen zeilervaring hebben. Wie de bemanning straks wil meehelpen met zeilen, mag dat. Wil je ontspannen op het dek? Ook goed. Niets moet, alles mag.

Viskotter

Schipper Alex is trots op de Bounty. In een 'vorig leven', van 1965 tot 1995, werd het schip ingezet als viskotter op de Noordzee. Alex' vader bouwde de kotter uit Zierikzee in 2004 om tot een luxe zeilschip, een brigantijn. Met een zeiloppervlak van 405 vierkante meter. Geheel volgens de nieuwste Europese regelgeving; veilig, stabiel en comfortabel.

In 2010 nam Alex de Bounty over van zijn vader en sindsdien vaart hij er als party- en zeilschip mee op het Markermeer en het IJsselmeer. Er kunnen gezelschappen mee van vijftien tot vijftig personen. Benedendeks is een professionele keuken, waar de chef-kok de heerlijkste gerechten maakt.

114 lijnen

Op de motor vaart de Bounty tot voorbij de strekdam. Dan worden de zeilen gehesen en gaat het scherp aan de wind in de richting van Hoorn. 'De Bounty heeft 114 lijnen. Alle lijnen hebben een betekenis', legt Alex geduldig uit aan de passagiers die meehelpen met het heisen van de zeilen. Zolang ze de instructies van de bemanning opvolgen, gaat het prima.

Het is deze zondag druk op het Markermeer. Veel zeilboten, motorboten en een enkele sloep hebben het ruime sop gekozen om te genieten van deze zonnige dag. In het westen doemt langzaam de Noord-Hollandse kust op. Na een paar uur varen gaat de Bounty overstag om weer koers te zetten richting Bataviahaven. Nu onder vol zeil. Een schitterend gezicht.

Hongerig

De gasten genieten aan boord. Maken een praatje met elkaar, of met de bemanning. Zonnebaders smeren zich nog maar eens in, want met dit weer verbrand je snel op het open water. Zeilen maakt ook hongerig, dus de broodjes kroket en de patat-met vinden benedendeks gretig aftrek. Weggespoeld met een biertje of cola.

Als de Bounty de Lelystadse kust nadert, moeten de zeilen weer worden gestreken. Al laverend passeert de tweemaster van dichtbij de Batavia, de schitterende replica van een VOC-schip. Als alle zeilen gestreken zijn en vastgemaakt, vaart de Bounty rustig de Bataviahaven binnen en meert aan. Een applaus voor de schipper. Iedereen heeft genoten, zowel actief als passief.

Elke maand van april tot en met oktober organiseert de Bounty voor jong en oud meerdere meezeildagen. Naast de familiezeildagen, zijn er ook nog de Sunset Cruises, Netwerken en zeilen en Single Cruises.

Officiële trouwlocatie

Trouwen op het water kan ook met de Bounty. Het zeilschip is een officiële trouwlocatie voor de gemeentes Lelystad, Volendam, Hoorn en Amsterdam. Alex: `In Amsterdam en Lelystad hebben wij de unieke mogelijkheid om al zeilend het ja-woord te geven, en in Amsterdam kan dit zelfs 24 uur per dag en 7 dagen per week'.

De Bounty biedt tot 24 augustus in samenwerking met de Bataviawerf een speciale promotieactie: de 'Bataviawerf Opstapdagen'. Met dit arrangement kan men op vrijdag, zaterdag of zondag een bezoek aan de Bataviawerf of Batavia Stad combineren met 2 uur varen op de Bounty.

Kijk voor meer informatie op de website van Partyship Bounty.