Lezing over wolven in Nederland

Lelystad - Wolvendeskundige Leo Linnartz, van ARK Natuurontwikkeling, geeft op zaterdag 24 augustus een lezing tijdens de Dutch Bird Fair in de Oostvaardersplassen. Hij gaat uitvoerig in op het dier zelf en op wat zijn komst voor Nederland betekent.

Sinds 2000 zijn wolven weer helemaal terug in Duitsland. Het begon in de Oost-Duitse regio Lausitz op de grens met Polen. De kleine populatie is vanaf 2005 voorspoedig gegroeid naar minimaal 20 roedels nu.

Inmiddels zijn er ook twee roedels bij Hamburg. Ook de Italiaanse wolvenpopulatie groeit en heeft Zuidoost-Frankrijk weer bevolkt en reikt momenteel tot in Noord-Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Zuid-Duitsland en de Vogezen. Dat lijkt allemaal nog ver weg, maar dat is niet zo.

Jongvolwassen wolven zwerven vanuit hun ouderlijk territorium tot 1.500 km ver. Jonge Oost-Duitse wolven zijn diep in Denemarken opgedoken en recent vlakbij de Nederlandse grens. Op 5 juli werd aan de Uiterdijkenweg bij Marknesse een doodgereden dier gevonden. Uit DNA-onderzoek blijkt dat het hier om een echte wolf gaat.

Leo Linnartz gaat tijdens zijn lezing onder meer in op wat de komst van de wolf naar Nederland betekent voor mens, natuur en Oostvaardersplassen.