Twaalf jaar geëist voor doodslag Nathalie van Poelgeest

Lelystad - De 44-jarige Lelystedeling die wordt verdacht van doodslag op plaatsgenote Nathalie van Poelgeest, heeft voor de rechtbank in zijn woonplaats een celstraf van twaalf jaar horen eisen.

Het 41-jarige slachtoffer werd op 14 mei vorig jaar dood gevonden in een woning in de Neringpassage en bleek door haar hoofd te zijn geschoten.

Uit onderzoek is gebleken dat dit op 12 mei was gebeurd en het stond vast dat de verdachte die nacht bij de vrouw, met wie hij een affaire had, was geweest. Hoewel de raadsman dit niet ontkende, betekent dit volgens hem niet dat zijn cliënt de schutter was. De officier van justitie dacht hier anders over en vond een fikse celstraf gepast. Volgens haar had de verdachte die avond zelfs tien minuten gewacht totdat hij zeker wist dat de vrouw dood was. Dit, en omdat hij op de zitting zijn mond niet open deed, nam de officier mee in haar eis.

Daderinformatie

Schrijnend, zo noemde de aanklaagster de houding van de Lelystedeling. Juist, omdat hij misschien wel de enige is die daadwerkelijk kan vertellen wat er die nacht is gebeurd. Maar voor de officier was het duidelijk: hij heeft geschoten. De stiefmoeder van de verdachte had verteld dat de man na de schietpartij bij haar was gekomen. Toen zou hij hebben gezegd dat hij had geschoten en dat het slachtoffer dit niet had verdiend. 'Hij heeft het gedaan', aldus de getuige. Opvallend was dat ze wist dat het slachtoffer nog tien minuten had geleefd. 'Ze had daderinformatie', zei de officier, die daarom veel waarde hechtte aan deze verklaringen.

Te fors

Maar de advocaat zag het anders en noemde de eis te fors. Hij sprak herhaaldelijk over een ongeluk en vond het 'aannemelijk' dat Van Poelgeest zichzelf had neergeschoten. Meerdere punten wezen hier volgens hem op: het slachtoffer was onder invloed, had bloed- en schotsporen op haar hand, er was van dichtbij geschoten en ook de getuige zou over een ongeluk hebben gesproken. Serieus onderzoek naar een andere dader miste volgens de raadsman. Van Poelgeest zou zich in het drugscircuit hebben bevonden. 'Ze had geen smetteloos leven', aldus de advocaat, die zei dat de vrouw voor haar dood in angst leefde.

Zwijgrecht

De verdachte beriep zich op zijn zwijgrecht, maar wilde op een gegeven moment wel kwijt dat hij echt 'niemand heeft vermoord.'

De rechtbank doet uitspraak op 18 juli.