'Paard' krijgt plek op Paardenmarkt

Emmeloord - Het kunstwerk 'Paard' van kunstenaar Arthur Spronken is woensdag feestelijk onthuld op de Paardenmarkt in Emmeloord. Na een korte toespraak van wethouder Wouter Ruifrok trokken twee trekpaarden het kleed weg waarmee het beeld was ingepakt.

Het kunstwerk stond sinds 1984 nabij fietsbrug 'De Overstap' in De Zuidert. Door de verplaatsing wordt de herkenbaarheid van de Paardenmarkt vergroot. Het kunstwerk verwijst naar de historische benaming van de Paardenmarkt.

Het beeld staat op een nieuwe sokkel en heeft - net als alle andere bronzen beelden in de Noordoostpolder - een opknapbeurt ondergaan. De Limburgse kunstenaar Arthur Spronken (1930) is blij met de verplaatsing van het beeld naar de Paardenmarkt. Spronken staat bekend om zijn paardentorso’s, die vaak zweven of op één poot staan.

De officiële naam 'Paardenmarkt' geldt voor de openbare ruimte liggend tussen de Bumalaan, Van Diggelenstraat, Noordzijde en Sportlaan. Door de verplaatsing is er op het Medemblikpad nu een lege plek. Er wordt gekeken naar een nieuwe invulling.