Noordoostpolder nu officieel Fairtrade Gemeente

Emmeloord - De gemeente Noordoostpolder mag zich vanaf nu Fairtrade Gemeente noemen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima onthulden woensdag het titelbord tijdens hun bezoek aan Emmeloord.

Zes jaar geleden werd de landelijke campagne gelanceerd tijdens het Akkoord van Schokland in de gemeente Noordoostpolder. Inmiddels wonen ruim drie miljoen Nederlanders in een Fairtrade Gemeente. Bijna een kwart van alle gemeenten in Nederland wil deze titel behalen of behouden. Wereldwijd zijn er meer dan 1300 Fairtrade Gemeenten.

Eerlijke producten

De titel Fairtrade Gemeente toont aan dat de lokale overheid, winkels, bedrijven, horeca, organisaties en inwoners gezamenlijk zorgen voor meer eerlijke producten in een gemeente. Koningin Máxima zei bij de onthulling: 'Fairtrade producten zijn hele mooie producten'.

Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jacobine Geel, oordeelt of gemeenten de titel Fairtrade Gemeente mogen dragen. Inmiddels dragen met Noordoostpolder 32 gemeenten, waaronder Arnhem, Eindhoven, Rotterdam, Tilburg en Utrecht, de titel. In Nederland zijn er nog eens 60 andere gemeenten hard op weg om deze status te bemachtigen. Wereldwijd zijn er meer dan 1300 Fairtrade Gemeenten, verspreidt over 24 landen.

In de Noordoostpolder zet burgemeester Aucke van der Werff zet zich samen met ondernemers, winkeliers, inwoners en ambtenaren in om het gebruik en de verkoop van fairtrade te bevorderen. Van der Werff was in 2009 als burgemeester ook betrokken bij de campagne in Het Bildt.

Lekker dichtbij

Naast de insteek van fairtrade is de promotie en verkoop van lokale streekproducten een belangrijke pijler van de campagne in Noordoostpolder. Er is een groeiende groep van lokale producenten die duurzame en biologische producten telen, waarop de lokale campagne de aandacht wil vestigen. 'Fair weg en lekker dichtbij' is daarom het motto van het campagneteam.

Kijk voor meer informatie op www.fairtradegemeenten.nl.