FOTOVERSLAG: Impressie koninklijk bezoek aan Flevoland

Flevoland - Fotograaf Mischa Massink en verslaggever Lennart van den Burg volgden vandaag voor FlevoPost het bezoek van het koninklijk paar aan Flevoland. Een impressie in beeld en woord.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Flevoland voor een bliksembezoek. Onder de dreigende donderwolken houden de feestende Flevolanders het gelukkig droog. Lees hieronder het verslag van Lennart van den Burg.

Almere

Een vrouw deelt rood-wit-blauwe vlaggetjes uit aan de mensen achter de dranghekken, maar zodra koning Willem-Alexander en koningin Máxima uit hun limousine stappen gaan er vooral camera’s en mobieltjes de lucht in. Veel Almeerders gaan op hun tenen staan, sommige kinderen mogen bij hun vader op de nek.

De koning en koningin luisteren eerst naar rappers, die worden begeleid door het Almeers Jeugd Symfonie Orkest. Halverwege het tweede couplet krijgen de rappers een koninklijk handje (tijd voor een fade-out). Later krijgt het koninklijk paar een demonstatie van fitnessles voor ouderen. Het Almeerse publiek is ook  toe aan ochtendgymnastiek, want het lijkt om negen uur ’s ochtends nog niet helemaal wakker. ‘Ik voel een druppel!’, roept een vrouw. Tijdens het bliksembezoek hangen er de gehele dag dreigende donderwolken boven Flevoland. Die worden vergeten als de koning en koningin langs de dranghekken lopen en vele Almeerders de hand schudden: degenen die een hand krijgen, juichen van blijdschap. Als Máxima te lang bij de dranghekken blijft handen schudden, wenkt Willem-Alexander haar: ze moeten gauw weer verder.

Lelystad

In Lelystad is het flink wat drukker dan in Almere. Mensen staan langs de rand van het Stadhuisplein, dat bijna compleet gevuld met kinderen. Nadat Máxima en Willem-Alexander van burgemeester Horselenberg de stadhuispenning ontvangen, speelt band Old Skool een cover van MC Hammers’ Can’t Touch This. Willem-Alexander en Máxima maken vervolgens kennis met de ruim honderd verschillende nationaliteiten van Lelystad, waarbij iedere inwoner kleurrijk is uitgedost, en gaan op de foto met een 4D-straattekening.

Hans Ale wacht intussen langs de dranghekken. ‘Mijn kleinzoon mag zo voor ze zingen. Dat de koning en koningin langskomen brengt opnieuw een gevoel van saamhorigheid. Dat hebben we hard nodig in deze moeilijke tijden’, aldus Ale. Hij is blij dat Lelystad zo massaal is uitgerukt voor het koninklijk paar. ‘Er wordt wel eens gemopperd over de publieke belangstelling bij dit soort evenementen, maar ik ben trots dat er nu zoveel mensen staan.’ Dan beginnen zijn kleinzoon en de overige kinderen te zingen. Het ziet er spectaculair uit: kinderen wapperen met gele, blauwe en groene linten, wat resulteert in een Flevolandse kleurenzee. ‘Kippenvel’, zegt Ale glunderend.

Emmeloord

Wie het centrum van Emmeloord binnenwandelt, ziet direct de enorme Nederlandse vlag aan een hijskraan hangen. De koning en koningin zijn iets later – het publiek grapt al snel dat de Ketelbrug openstaat.  ‘Het is hier lekker druk’, zegt Helena Kooij. ‘Er zijn hier ontzettend veel mensen, volgens mij komen er ook veel uit de omliggende dorpen.’ Zodra de limousine van het koningspaar komt aanrijden, begint het kinderkoor (met daarin ook Kooij’s dochter) luid te zingen. Volgens de liedtekst vinden ze het fijn dat Willem-Alexander en Máxima in Emmeloord zijn, en hebben ze het liefst dat het paar iedere dag op bezoek komt. Máxima wordt door een dansgroep bijna verleid tot de tango, waarna de groep verder danst op Alica Keys’ New York. Een wat misplaatste liedkeuze, want enkele meters verderop presenteren alle tien de Noordoostpolder-dorpen zich aan het koninklijk paar. Het lijkt Máxima niet te deren: ze steekt haar duim hoog in de lucht voor de Emmeloordse dansers en het publiek.

Ens

Ens is de laatste stop van het koninklijk paar tijdens hun bezoek aan Flevoland. Vlak voor de limousine arriveert lijkt het toch te gaan regenen: de paraplu’s gaan massaal de lucht in, maar na enkele druppels blijft het toch droog. ‘De koning en koningin zie je niet dagelijks in Ens’, zegt Hugo Mulders, die met zijn vrouw en zoontje staat te wachten. ‘Al weet ik niet of ze zich Ens nog zullen herinneren, ze zijn hier zo kort. Mulders komt speciaal voor Máxima, geeft hij lachend toe. ‘Wat is ze mooi!’, roept een vrouw als de koningin de limousine uitstapt. Het koninklijk paar zwaait naar het publiek alvorens het de voormalig Nederlands Hervormde Kerk binnenstapt. Daar ontmoeten ze zo’n honderd bewoners uit Flevoland en Overijssel, de provincie waar ze later die middag hun rondtoer door Nederland vervolgen. De dorpelingen buiten vergelijken intussen de foto’s van het paar op hun mobiele telefoons: de koning en koningin waren in Ens, en zij hebben het bewijs.

Meer nieuws over en beeldmateriaal van het koninklijk bezoek aan Flevoland staat in een speciaal dossier op deze website.